Поняття альтернативних зобов'язань за цивільним законодавством України та шляхи удосконалення їх правового регулювання - Голубєва, Неллі Юріївна; Голубева, Нелли Юрьевна; Golubeva, Nelli Yu. (My University, 2015)
Стаття присвячена визначеннюпоняття альтернативних зобов’язань за цивільним законодавством України, виявленню їх основних характерних риста шляхи удосконалення їх правового регулювання.На підставі аналізу практики застосування норм про альтернативні зобов’язання запропоновано внести зміни у ЦК України. По-перше, оскільки виконати потрібно одну з декількох дій, тому не має вважатися належним виконання кожного обов’язку в частині. По-друге, найважливіше питання в альтернативному зобов’язанні – визначення особи, яка має право вибору об’єкта виконання, зазвичай це боржник, але формулювання ст. 539 ЦК має диспозитивний характер, надане боржникові право на здійснення вибору в альтернативному зобов’язанні не забезпечене ніякою іншою нормою, стимулюючою боржника до здійснення такого вибору, тому запропоновані шляхи заповнення зазначеної прогалини.

Статья посвящена определению понятия альтернативных обязательств по гражданскому законодательству Украины, выявлению их основных характерных черт и пути усовершенствования их правового регулирования. На основании анализа практики применения норм об альтернативных обязательствах предложено внести изменения в ГК Украины. Во-первых, поскольку выполнить нужно одно из нескольких действий, потому не должно считаться надлежащим выполнение обязательства в части. Во-вторых, важнейший вопрос в альтернативном обязательстве – определение лица, которое имеет право выбора объекта выполнения, обычно это должник, но формулировка ст. 539 ГК имеет диспозитивный характер, предоставленное должнику право на осуществление выбора в альтернативном обязательстве не обеспечено никакой другой нормой, стимулирующей должника к осуществлению такого выбора, поэтому предложены пути преодоления отмеченного пробела.

This article is devoted to definition of concept of alternativeobligations in civil law of Ukraine, detection their main outstanding characteristics and the ways to improvetheir regulation. On the practical basis of using norms of alternative obligations it is offered to make alteration in Civil code. First of all,as we have to perfom one of several actions, therefore each obligation should not be considered properly in a part. Secondly, the most important problem in alternative obligation is determination of a person, who has the right of choice of obligation perfomance, usually it is a debtor, but the formulation of article number 539 of Civil code has got dispositive nature,the right of debtor on making choice in alternative obligation is not ensured in any other legal norm, stimulation of debtor for performance of such a choice, so the ways of fulfillment of such gaps are offered.
Голубєва Н. Ю. Поняття альтернативних зобов'язань за цивільним законодавством України та шляхи удосконалення їх правового регулювання / Н. Ю. Голубєва // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 18. – С. 6-12.
Keywords: зобов’язання; зобов’язальне право; альтернативне зобов’язання; об’єкт зобов’язання; правове регулювання; альтернативна множинність; обязательство; обязательственное право; альтернативное обязательство; объект обязательства; правовое регулирование; альтернативная множественность; obligation; obligatory law; alternative obligation; obligation object; legal regulation; alternative multiplicity