Проблемні питання правового регулювання відносин щодо користування чужою земельною ділянкою (суперфіцію) в Україні - Боднарчук, Олег Григорович; Боднарчук, О. Г.; Боднарчук, Олег Григорьевич; Bodnarchuk, Oleh H.; Боднарчук, Оксана Іванівна; Боднарчук, О. І.; Боднарчук, Оксана Ивановна; Bodnarchuk, Oksana I. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена подальшому дослідженню проблемних питань правового регулювання відносин щодо користування чужою земельною ділянкою (суперфіцію) в Україні. Встановлено, що субінститути суперфіцію та емфітевзису були започатковані в сучасному цивільному праві України, що регламентує їх порядок встановлення та припинення щодо нерухомого майна. Також ці субінститути сформувалися на основі положень римського права, але, зважаючи на специфіку регулювання земельних відносин, в українській державі, були модифіковані у відповідності до сучасних потреб регулювання земельних відносин. Проаналізовано визначення поняття «суперфіцію» та з'ясовано специфічні ознаки, зокрема: може відчужуватися землекористувачем або передаватися в порядку спадкування на підставі договору чи заповіту, а також дає право землевласнику на прибуток від промислових об'єктів, збудованих на наданій земельній ділянці на умовах суперфіцію. Щодо права користування чужою земельної ділянкою, то воно може бути встановлено на визначений або на невизначений строк. Предметом користування виступають: земельна ділянка із цільовим призначенням для будівництва та експлуатації житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); земельна ділянка для індивідуального дачного будівництва. Досліджено, що право суперфіцію може виникати на підставі договору та заповіту. Проаналізовано, що правове регулювання здійснення забудови на чужій земельній ділянці не є досконалим. Існує багато проблем правового регулювання відносин щодо користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), такі як: відсутність у законодавстві вимог до форми договорів про встановлення права користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцію); відсутність істотних умов договору суперфіцію, відсутність спеціальних вимог, передбачених для недійсності або розірвання договору про встановлення суперфіційного права та припинення користування земельною ділянкою тощо. Вироблені конкретні пропозиції та рекомендації для вдосконалення правового регулювання відносин щодо користування чужою земельною ділянкою (суперфіцію) в Україні.

Статья посвящена дальнейшему исследованию проблемных вопросов правового регулирования отношений пользования чужим земельным участком (суперфиций) в Украине. Установлено, что субинституты суперфиция и эмфитевзиса созданы в современном гражданском праве Украины, регламентирующем их порядок установления и прекращения в отношении недвижимого имущества. Также эти субинституты сформировались на основе положений римского права, но, учитывая специфику регулирования земельных отношений, в украинском государстве, были модифицированы в соответствии с современными потребностями регулирования земельных отношений. Проанализированы определения понятия «суперфиция» и выяснено специфические признаки, в частности: может отчуждаться землепользователем или передаваться в порядке наследования на основании договора или завещания, а также дает право землевладельцу на прибыль от промышленных объектов, построенных на предоставленном земельном участке на условиях суперфиция . О праве пользования чужим земельным участком, то оно может быть установлено на определенный или на неопределенный срок. Предметом пользования выступают: земельный участок с целевым назначением для строительства и эксплуатации жилого дома, хозяйственных зданий и сооружений (приусадебный участок); земельный участок для индивидуального дачного строительства. Доказано, что право суперфиция может возникать на основании договора и завещания. Проанализировано, что правовое регулирование осуществления застройки на чужом земельном участке не является идеальным. Существует много проблем правового регулирования отношений пользования чужим земельным участком для застройки (суперфиций), такие как: отсутствие в законодательстве требований к форме договоров об установлении права пользования чужим земельным участком для застройки (суперфиций), отсутствие существенных условий договора суперфиция, отсутствие специальных требований, предусмотренных для недействительности или расторжения договора об установлении суперфицийного права и прекращения пользования земельным участком и др. Выработаны конкретные предложения и рекомендации по совершенствованию правового регулирования отношений пользования чужим земельным участком (суперфиций) в Украине.

The article is devoted to further exploring the problematic issues of legal regulation of relations regarding the use of another’s land (superficies) in Ukraine. It is established that the sub-institutes of superficies and emphithews were instituted in modern civil law of Ukraine, which regulates their procedure for establishing and termination of immovable property.Also, these sub-institutes were formed on the basis of the provisions of Roman law, but due to the specifics of the regulation of land relations in the Ukrainian state were modified in accordance with the modern needs of regulation of land relations.The definition of the term «superficies» is analyzed and specific features are determined, in particular: it can be alienated by the land user or transferred in succession on the basis of a contract or will, and also entitles the landowner to profit from industrial objects built on the given land plot under the terms of superficies. With respect to the right to use another's land, it can be set for a fixed or indefinite period. The subject of use are: a land plot intended for the construction and operation of a dwelling house, outbuildings and structures (private plot); land for individual cottage construction. It has been researched that the right of superficies can arise on the basis of contract and will. It has been analyzed that the legal regulation of construction on another's land is not perfect. There are many problems of legal regulation of relations regarding the use of another’s land for development (superficies), such as: lack of legislation requirements for the form of contracts establishing the right to use another's land for development (superficies); absence of essential terms of the superficy contract, absence of special requirements provided for invalidity or termination of the contract on establishment of superficial right and termination of use of the land plot, etc. Concrete proposals and recommendations have been made to improve the legal regulation of relations regarding the use of another's land plot (superficies) in Ukraine.
Боднарчук О. Г. Проблемні питання правового регулювання відносин щодо користування чужою земельною ділянкою (суперфіцію) в Україні / О. Г. Боднарчук, О. І. Боднарчук // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 26 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 19-24.
Keywords: самостійний правовий інститут; земельні відносини; довгостроковість; договір; заповіт; самостоятельный правовой институт; земельные отношения; долгосрочность; договор; завещание; independent legal institute; land relations; long term; contract; will; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE