Особливості функціонування деяких психічних процесів у свідків кримінального правопорушення : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Завадзкий, Вадим Сергійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврський проєкт присвячений комплексному дослідженню рівня уваги та пам’яті свідків правопорушення на основі проведеного психологічного експерименту, спрямованого на вивчення впливу когнітивних, емоційних та соціальних чинників на точність свідчень. Аналізується вплив стресу, когнітивного навантаження, групового тиску та дезінформації як чинників, що можуть викривляти сприйняття свідків. У дослідженні застосовувалася експериментальна методика моделювання реальної ситуації правопорушення із залученням студентів у контрольованих умовах. Після спостереження за інсценованою подією учасники заповнювали анкети, що дозволило зафіксувати особливості їхніх спогадів і здатності відтворити події. Результати експерименту продемонстрували, що емоційний стрес може сприяти звуженню уваги, внаслідок чого ключові події запам’ятовуються чіткіше, тоді як менш значущі деталі залишаються непоміченими. Виявлено, що соціальний контекст, включаючи груповий тиск, може призводити до уніфікації свідчень навіть за відсутності об'єктивних доказів. У роботі зроблено висновок про необхідність адаптації методик опитування свідків шляхом мінімізації навідних запитань, контролю емоційних чинників та врахування соціальних аспектів під час проведення допитів. Надано психологічні рекомендації щодо поліпшення методик збирання свідчень, розробки освітніх програм для слідчих, а також дляглибшого розуміння психологічних аспектів свідчень у судочинстві. The bachelor`s project presents a comprehensive study of eyewitness attention and memory, based on a psychological experiment designed to investigate how cognitive, emotional, and social factors influence the accuracy of testimony. The study examines the effects of stress, cognitive load, misinformation, and group influence as factors contributing to memory distortions. The research employed an experimental methodology involving a simulated crime scenario where students observed an event under controlled conditions and subsequently completed questionnaires. This approach allowed the identification of patterns in memoryrecall and the accuracy of detail reproduction. The results demonstrate that emotional stress narrows attention, leading to improved recall of central elements while secondary details are often overlooked. It was also revealed that social context, including group pressure, could influence the uniformity of witness statements, even in the absence of factual consensus. The project concludes by emphasizing the necessity of adapting witness questioning techniques, including reducing the use of leading questions, managing emotional factors, and accounting for social influences during investigative interviews. The findings can be applied to improve law enforcement procedures for evidence collection, develop training programs for investigators, and enhance the overall understanding of psychological mechanisms affecting eyewitness testimony in judicial processes.
Завадзкий В. С. Особливості функціонування деяких психічних процесів у свідків кримінального правопорушення : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / В. С. Завадзкий. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 43 с. – Режим доступу:
Keywords: увага; пам’ять свідків; стрес; когнітивне навантаження; соціальний контекст; правопорушення; дезінформація; attention; eyewitness memory; stress; cognitive load; social context; crime; misinformation