Освітня система Польщі крізь призму шкільних реформ в Україні - Бичков’як, Олена Вікторівна; Бичков’як, О. В.; Bychkoviak, Olena V. (Одеса, 2019)
У статті досліджуються основні зміни, запроваджені в освітній системі України з прийняттям нового закону «Про освіту» у вересні 2017 року. Зіставлено реформи, проведені польським урядом свого часу із аналогічними в Україні. Оскільки обидві держави походять із постсоціалістичного табору, то і шлях реформ вони долають дуже подібний. Обгрунтовано, що зміни української системи освіти дуже схожі на ті, які проходили у Польщі в кінці 80-х – на початку 90-х р.р. Починаючи від 1989 р., у Польщі постає завдання відійти від освітніх орієнтирів СРСР. Україна від освітніх стандартів СРСР відходила поступово, але чіткий вектор західних реформ вибрала лише зараз, закріпивши його в новому законі, успішна реалізація котрого потребує багато зусиль як від влади, так і від суспільства в цілому. Автор акцентує і на відмінності освітніх систем Польщі та України. Рівні освіти у Польщі поділено на дошкільну, початкову, середню та професійну. Тобто, це по суті чотирирівнева система, три рівні якої є обов’язковими для отримання атестату. Дошкільна освіта у Польщі проходить у два етапи: для дітей у віці до 3 років у дитячих яслах, які в 2011 році були переформатовані у дитячі клуби; а для дітей у віці 3-6 років у дитячих садочках та підготовчих класах в початкових школах та в інших дошкільних закладах. Саме на цьому рівні можемо помітити разючу відмінність: акцент на дошкільній підготовці, як фізичній, так і психоемоційній, є важливою передумовою шкільної адаптації в польській шкільній системі. Це надзвичайно важливий момент, який давно під пильною увагою дитячих психологів. В Україні покиданий рівень дошкільної освіти відсутній як обов’язковий. Також проаналізовано основні компетентності середньої школи, що постулюються новою реформою в законі «Про освіту» та ті навички і знання, що пропонує своїм вихованцям сьогодні середня школа у Польщі. Проаналізовані пріоритети польської системи освіти, найголовнішим з яких є виховання людини, яка легко використовує сучасні досягнення, розуміє світ та добре орієнтується в життєвих труднощах, сприймає різні точки зору людей. Це людина, яка засвоїла знання, що допомагають їй у мистецтві життя з іншими людьми, високогуманна, культурна, яка є частиною світу і займає в ньому своє місце, розвиває власні здібності й інтереси, удосконалюється фізично та духовно.

The article examines the major changes introduced in the education system of Ukraine with the adoption of the new law "About Education" in September 2017. Compared to the reforms carried out by the Polish government in the past with those in Ukraine. Because of both countries are from a post-socialist camp, the path of reform is similar. It is justified that the changes in the Ukrainian education system are very similar to those that took place in Poland in the late 1980s and early 1990s. Starting in 1989, Poland has been tasked with moving away from the educational orientations of the USSR. Ukraine has been gradually moving away from the educational standards of the USSR, but has chosen a clear vector of Western reforms only now, enshrining it in the new law, a successful implementation that requires a lot of effort both from the authorities and from society as a whole. The author also emphasizes the differences between the educational systems of Poland and Ukraine. Education levels in Poland are divided into pre-school, primary, secondary and vocational. So, it is essentially a four-tier system, three levels of which are required for the certificate. Pre-school education in Poland is divided into two stages: for children under the age of 3 in a nursery, which in 2011 was reformatted into children's clubs; and for children aged 3-6 years in kindergartens and preparatory classes in elementary schools and other pre-schools. At this level that we can see a striking difference: the emphasis on preschool preparation, both physical and psycho-emotional, is an important prerequisite for school adaptation in the Polish school system. This is an extremely important point that has long been under the scrutiny of child psychologists. In Ukraine, abandoned pre-school education is not compulsory. It also analyzed the main competences of the secondary school, postulated by the new reform of the Law on Education, and the skills and knowledge offered by its secondary school in Poland today. The priorities of the Polish education system, the most important of which are the education of a person who easily utilizes modern achievements, understands the world and is well-guided in life's difficulties, are analyzed by different perspectives of people. It is a person who has mastered the knowledge that helps him in the art of living with other people, a highly humane, cultural, who is a part of the world and takes his place, develops his own abilities and interests, perfects himself physically and spiritually.
Бичков’як О. В. Освітня система Польщі крізь призму шкільних реформ в Україні / О. В. Бичков’як // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2019. - Вип. 24. - С. 34-39. DOI: 10.32837/apfs.v0i24.853
Keywords: освіта; школа; реформа; початкова школа; гімназія; ліцей; компетентності; education; school; reform; elementary school; gymnasium; lyceum; competences; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Children