Теоретико-правові засади поняття благодійної діяльності - Сербин, Р. А.; Сербын, Р. А.; Serbyn, R. A. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
У статті досліджено поняття, особливі риси й історичні етапи розвитку благодійної діяльності. Приділено увагу питанню соціальної значущості благодійництва, проаналізовано меценатство як специфічний різновид благодійної діяльності. Обґрунтовано позицію щодо невключення спонсорства до видів благодійництва. Сформульовано власні пропозиції щодо закріплення в законодавстві принципів благодійної діяльності для приведення його у відповідність до європейських стандартів і зростання ефективності державної політики в цій сфері.

А. Теоретико-правовые основы понятия благотворительной деятельности. В статье исследованы понятие, характерные черты и исторические этапы развития благотворительной деятельности. Уделено внимание вопросу социальной значимости благотворительности, проанализировано меценатство как специфическая разновидность благотворительной деятельности. Обоснована позиция неотнесения спонсорства к видам благотворительности. Сформулированы собственные предложения относительно законодательного закрепления принципов благотворительной деятельности для приведения ее в соответствие с европейскими стандартами и повышения эффективности государственной политики в этой сфере.

.Theoretical and legal bases of the concept of charity. In the scientific article analysis of notion of charity, determination of role of the state in realization of eleemosynary activity are considered. The decision of such problems can’t be formulated in a normativelegal plane only, it is necessary to conduct speech about a system state policy the most important direction in which is related to law making process. Three basic history types of charity are examined, characteristic for West Europe mentality. Philosophical interpretation of charity is explored in understanding narrow and wide.
Сербин Р. А. Теоретико-правові засади поняття благодійної діяльності / Р. А. Сербин // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – Вип. 75. – C. 412-416.
Keywords: благодійництво; благодійна діяльність; меценатство; спонсорство; принципи; бенефіціар; благотворительность; благотворительная деятельность; меценатство; спонсорство; принципы; бенефициар; charity; eleemosynary activity; sponsion; patronage of art; beneficiary