Контури постправди в інформаційному суспільстві - Саноцька, Н. Я.; Саноцкая, Н. Я.; Sanotska, N. Y. (My University, 2017)
Метою статті є критичний аналіз феномена постправди в сучасному публічному дискурсі. Автор робить огляд підходів, що найчастіше трапляються в публічному обговоренні цього явища. Установлено, що ще немає цілісної культурологічної, епістемологічної, політологічної концепції постправди. Виявлено, що одним із ключових чинників, який лежить в основі цього нового феномена, є розвиток комунікаційних технологій, зокрема Інтернету та соціальних медіа. Особливістю постправди є те, що в ній акцент робиться на емоційному аспекті публічної дискусії, маргіналізується сфера фактів, що може призвести до багатьох негативних тенденцій у суспільстві. Видається важливим і необхідним, щоб центральним компонентом у програмах освіти було навчання свідомому користуванню медіа, а також формування культури партисипації. Це така форма культури, де люди не є пасивними одержувачами медіа, але мають знаряддя, які дозволяють їм брати участь у комунікаційних процесах, висловлювати свою думку, діяти.

Целью статьи является критический анализ феномена постправды в современном публичном дискурсе. Автор делает обзор подходов, которые чаще всего встречаются в публичном обсуждении этого явления. Установлено, что еще не существует целостной культурологической, эпистемологической, политологической концепции постправды. Обнаружено, что одним из ключевых факторов, который лежит в основе этого нового феномена, является развитие коммуникационных технологий, в частности Интернета и социальных медиа. Особенностью постправды является то, что в ней акцент делается на эмоциональном аспекте публичной дискуссии и маргинализируется сфера фактов, которая может привести ко многим негативным тенденциям в обществе. Кажется важным и необходимым, чтобы центральным компонентом в программах образования было обучение сознательному пользованию медиа, а также формирование культуры партисипации. Это такая форма культуры, где люди не являются пассивными получателями медиа, но имеют орудия, которые позволяют им принимать участие в коммуникационных процессах, выражать свое мнение, действовать.

The article aims at presenting a critical analysis of the phenomenon of post-truth in modern public discourse. The author gives an overview of the most popular approaches towards its interpretation that may be found in public discussion. It has been established that there is still no consistent culturological, epistemological and political concept of post-truth. It has been revealed that one of the key factors at the foundation of this new phenomenon is the development of communication technologies, namely the Internet and social media. The specific feature of post-truth is its focus on the emotional aspect of public discussion and marginalization of facts, which may result in many negative tendencies in the society. It appears to be very important and expedient to have conscious use of media taught as part of core curriculum as well as form the culture of participation. It is a form of culture in which people are not the passive recipients of media but have tools, which help them participate in communication processes, express their opinions and act on them.
Саноцька Н. Я. Контури постправди в інформаційному суспільстві / Н. Я. Саноцька // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 108-111.
Keywords: правда; постправда; інформаційне суспільство; фальшиві новини; правда; постправда; информационное общество; фальшивые новости; truth; post-truth; information society; fake news