Практичні аспекти видачі нотаріусом свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя - Німак, Марія Орестівна; Німак, М. О.; Nimak, Mariia O. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджено проблемні питання, що виникають у нотаріальній і судовій практиці під час вчинення такої нотаріальної дії, як видача свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя. Зокрема, встановлено можливість і доцільність отримання свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя за спільною їх заявою, проаналізовано можливі шляхи визначення часток подружжя без видачі такого свідоцтва. Згідно з чинним законодавством, один із подружжя не зможе отримати таке свідоцтво без згоди іншого, проте автор з’ясовує можливість отримання свідоцтва одним із подружжя ще за життя обох. Обґрунтовано доцільність видачі свідоцтва на частку не тільки подружжям, але й особами, які після розірвання шлюбу зберегли режим спільної сумісної власності на належне їм майно, оскільки розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу. У статті проаналізовано можливі варіанти поведінки спадкоємців із метою визначення частки спадкодавця у спадковому майні в разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину. Автор аналізує випадки, які трапляються в нотаріальній практиці, та з’ясовує таке питання: видача свідоцтва на право власності на частку у спільному майні подружжя є обов’язком чи правом того з подружжя, який є живим. Окрім того, предметом дослідження була ситуація, коли обоє подружжя, які були власниками майна на праві спільної сумісної власності, померли одночасно і фактично немає кому видавати свідоцтво на частку у спільному майні подружжя. Автор визначає наслідки також і тих випадків, коли помирає той із подружжя, на ім’я якого не було видано правовстановлюючого документу, а спадкоємцем є інший подружжя, на чиє ім’я власне і було видано відповідний правовстановлюючий документ. На підставі дослідження практичного досвіду й аналізу наукової літератури автором визначено випадки, за яких у разі смерті одного з подружжя можливо подавати заяву іншим подружжям про те, що майно належить спадкодавцю за правом особистої власності.

The problematic issues that arise in notarial and judicial practice, when committing such a notarial act as the issuance of a certificate of ownership of a share in the common property of the spouses are investigated in the article. In particular, the possibility and expediency of obtaining a certificate of ownership of a share in the common property of the spouses on a joint application of the spouses is established, including possible ways to determine the shares of the spouses without issuing such a certificate are analyzed. Under current law, one spouse will not be able to obtain such a certificate without the consent of the other spouse, but the author clarifies the possibility of obtaining a certificate by one of the spouses during the lifetime of both. The expediency of issuing a certificate on a share not only to spouses, but also to persons who have retained joint ownership of their common property after divorce, as divorce does not terminate the right of common ownership of property acquired during marriage is substantiated. The possible options for the behavior of heirs in order to determine the share of the testator in the inherited property in case of refusal of the notary to issue a certificate of inheritance are analyzed in the article. The author analyzes the cases that occur in notarial practice, and clarifies the question of whether the issuance of a certificate of ownership of a share in the joint property of the spouses is the duty of the spouse who is alive or his right. Also the subject of the study was the situation when both spouses, who were property owners on the right of common ownership, died at the same time and in fact there is no one to issue a certificate for a share in the joint property of the spouses. The author also determines the consequences of those cases when the spouse dies in whose name the title deed was not issued, and the heir is the other spouse, in whose name the relevant title deed was issued. Based on the studying of practical experience and analysis of scientific literature, the author identified situations in which it is possible in case of death of one of the spouses, to apply by the other spouse that the property belongs to the testator on the right of personal property.
Німак М. О. Практичні аспекти видачі нотаріусом свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя / М. О. Німак // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 4. - С. 95-101.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя; спільна сумісна власність подружжя; правовстановлюючий документ; спадкоємці; свідоцтво про право на спадщину; certificate of ownership of a share in the common property of the spouses; community property of married couple; title document; heirs; certificate of the right to inherit