Щодо участі держави у цивільному судочинстві: правові аспекти - Боярчук, Віталій Вікторович; Боярчук, В. В.; Boiarchuk, Vitalii V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Дослідження участі держави як сторони у цивільному судочинстві зумовлена не лише розвитком національної правової системи та її орієнтацією на європейські стандарти правосуддя, але й сучасними викликами, які постали перед Україною в умовах воєнного стану. Збройна агресія суттєво вплинула на функціонування судової системи, зокрема на доступ до правосуддя, зміну територіальної підсудності, строки розгляду справ та особливості реалізації процесуальних прав учасників справи. У таких умовах значно зросла кількість цивільних спорів за участю держави, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, соціальними гарантіями, встановленням юридичних фактів та захистом прав осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій. Як справедливо зауважується у науковій літературі, здійснення правосуддя в умовах воєнного стану вимагає адаптації процесуальних механізмів із одночасним збереженням фундаментальних гарантій справедливого суду [1, с. 367-368; 2, с. 429-430]. У цьому контексті особливої ваги набуває дослідження процесуального статусу держави, оскільки воно дозволяє забезпечити баланс між публічними інтересами та правами людини.
Боярчук В. В. Щодо участі держави у цивільному судочинстві: правові аспекти. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 199-201. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33042
Keywords: держава; сторони; учасники справи; представництво інтересів держави; прокурор; цивільне судочинство; цивільний процес; state; parties; participants in the case; representation of the interests of the state; prosecutor; civil proceedings; civil process