Вплив цифровізації на ефективність судового провадження: виклики та перспективи - Іоніді, Костянтин Володимирович; Іоніді, К. В.; Ionidi, Kostiantyn V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімкий розвиток інформаційних технологій, справляє величезний вплив на суспільні відносини, державне управління, трансформацію правової системи України та зумовлює якісні зміни у функціонуванні системи правосуддя. Про швидкоплинність зазначених процесів навіть у середині системи судочинства України можна судити з тієї обставини, що лише з 5 жовтня 2021 року офіційно почали функціонувати три окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи : Електронний кабінет, Електронний суд та підсистема відеоконференцзв’язку, проте 30 квітня 2025 року наказом Державної судової адміністрації України № 178 затверджено концепцію ЄСІКС, якою фактично констатовано застарілість застосованих технологій та необхідність заміни більшості сервісів системи з переходом її на нову цифрову архітектуру.
Іоніді К. В. Вплив цифровізації на ефективність судового провадження: виклики та перспективи. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 556-560. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33284
Keywords: цифровізація судочинства; ефективність судового провадження; кримінальне судочинство; електронне правосуддя; ЄСІТС; digitalization of judicial proceedings; efficiency of judicial proceedings; criminal proceedings; electronic justice; EUITS