Музичний нонконформізм у контексті стилетворчих інтенцій художньої культури ХХ століття - Легенький, І. Ю.; Легенький, И. Ю.; Lehenkiy, І. Yu. (My University, 2016)
У статті надається культурно-історична реконструкція формування стилю у XX столітті. Визначається, що нонконформізм як стадія стильової динаміки виникає в контексті формотворення, коли культура або культурні практики досягають «квітучої складності», за К. Леонтьєвим. У нонконформізмі інтенції неповноти, незавершеності думки й надлишковість образних інновацій (синтез усіх стильових артефактів) б’ють через край. Доводиться, що нонконформізму властива модельна конфігурація відображення зовнішньої заданості, що завжди пов’язує мистецтво з нормами та зразками наслідування поведінки, а також іманентні реалії заперечення цих норм, що надає той дискурс, який фіксує потік змін, відкритості й незавершеності творчих інновацій. Стиль як загальна номінація означає «письмо» (стилос – паличка, якою писали на дошці), а також певну детермінанту-спонуку, паличку, якою спонукали слонів до руху й викликали необхідність реакції, руху в тому чи іншому напрямі. Це передусім спонука зовнішня та внутрішня. У стилі можна побачити дуже багато аспектів, але найголовніше в них – це певна художня пам’ять, письмо як концентрація інформації, спонукання.

В статье изложена культурно-историческая реконструкция формирования стиля в XX веке. Определено, что нонконформизм как стадия стилевой динамики возникает в контексте формообразования, когда культура или культурные практики достигают «цветущей сложности», по К. Леонтьеву. В нонконформизме интенции неполноты, незавершенности мысли и избыточность образных инноваций (синтез всех стилевых артефактов) бьют через край. Доказывается, что нонконформизму свойственна модельная конфигурация отображения внешней заданности, связывающая искусство с нормами и образцами подражания поведения, а также имманентные реалии отрицание этих норм, что передает тот дискурс, который фиксирует поток изменений, открытости и незавершенности творческих инноваций. Стиль как общая номинация означает «письмо» (стилос – палочка, которой писали на воске), а также определенная детерминанта-побуждение. Это и палочка, которой побуждали слонов к движению и вызывали необходимость реакции, движения в том или другом направлении. Стиль – это, прежде всего, побу- ждение внешнее и внутреннее. В стиле можно увидеть очень много аспектов, но главнее всего в них – это определенная художественная память, письмо как концентрация информации, побуждения.

The article provided cultural reconstruction style formation the twentieth century. Determined that non-con form ism as a stage style dynamics shaping occurs in the context where culture or cultural practices reach “blossoming complexity” by Leontief. In non-conformism intention incompleteness, incompleteness thoughts and redundancy imaginative innovation (synthesis of style artifacts) overflowing. It is proved that non-conformism is characteristic model configuration predetermined external display that always connects art with rules and models imitation behavior and immanent reality denial of these standards, providing a discourse that captures the flow changes, openness and incompleteness of creative innovation. Style as a general nomination means a “letter” (Style is a stick it was written that on a beeswax), and also certain determinant-motivation. It and stick, elephants were induced that to motion and caused the necessity of reaction, motions for that or other direction. Style is this foremost motive external and internal. In style it is possible to see very much aspects, but more main than all in them is certain artistic memory, letter as concentration of information, motive.
Легенький І. Ю. Музичний нонконформізм у контексті стилетворчих інтенцій художньої культури ХХ століття / І. Ю. Легенький // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 67-69.
Keywords: стиль; модерн; авангард; постмодернізм; нонконформізм; стиль; модерн; авангард; постмодернизм; нонконформизм; style; modern; advance-guard; after modernism; not conformism