Концепт L’argent во французской лингвокультуре - Пальцева, Валентина Володимирівна; Пальцева, В. В.; Paltséva, Valentina Volodimirivna; Paltseva, Valentyna; Paltseva, Valentyna V.; Видишева, О. Г.; Vydysheva, O.G. (Дрогобич, 2021)
У статті досліджено концепт ARGENT (рус. ДЕНЬГИ) у французькій лінгвокультурі. Мета дослідження – провести аналіз лінгвокультурологічного концепту ARGENT і визначити його символічне вираження у французькій мові та культурі в цілому, серед іншого й на прикладі паремій. Досягненню мети посприяло виконання низки завдань, зокрема: визначено теми, образи, символи, властиві мові авторів у межах цього концепту, стійкі вислови; з’ясовано смислові відтінки, з якими та чи та конструкція використовується. Лінгвокультурологічний концепт ARGENT розглянуто на тлі національної франкомовної лінгвокультурної спільноти, виявлено специфічні особливості сприйняття цього концепту носіями французької мови. За рахунок інтерпретації відповідних когнітивних ознак сформульовано основні твердження про концепт. Представлено структуру концепту ARGENT у французькій лінгвокультурі. Важливим етапом дослідження концепту ARGENT у французькій мові було окреслення історії розвитку французької валюти в цілому, порушення питання побудови номінативного поля досліджуваного концепту, виділення в ньому когнітивних ознак. Значну увагу приділено вивченню етимології лексеми ARGENT, виявлено синонімічний ряд, який вживається в розмовному варіанті французької мови для номінування аналізованого концепту. З’ясовано, що значну частину лексем, які позначають гроші в розмовному варіанті французької мови, представлено так званими «їстівними іменами», що зумовлено наявністю стійкого когнітивного зв’язку та його кореляцією, що виник в процесі формування уявлення про гроші, торгівлю й валютні операції, з усвідомленням грошей як фізичних коштів для існування та отримання життєвої енергії. Дослідження концепту ARGENT на лінгвокультурологічному рівні передбачало вивчення паремій і афоризмів, які відтворюють модель концептуалізації світу. Виявлено когнітивні ознаки паремійного представлення концепту ARGENT. Підсумовано, що концепт ARGENT є одним з базових концептів культури, а ставлення до грошей акумулює соціальну й психологічну енергію. Дані, отримані у процесі етимологічного аналізу, можуть бути використані як актуальний матеріал на заняттях під час навчання іноземної мови у закладах вищої освіти.

The article studies the concept of ARGENT in French linguoculture. When analyzing the linguo-culturological concept ARGENT, the national francophone linguistic-cultural community was examined and its symbolic expression in the French language and culture in general was determined, including by the example of paroemia. The study purpose was to analyze the money concept. The task was to determine the themes, images, symbols inherent in the language of the authors within the framework of this concept, set phrases; clarification of the semantic shades this construction is used with. When researching the money concept in the French language, the history of French currency development in general, the stages of French monetary system formation was touched upon, as well as the issue of constructing the nominative field of the studied concept, the selection of cognitive features in it. The article pays attention to the study of the etymology of the lexeme ARGENT, considers the synonymic row used in the colloquial version of the French language to denote the concept ARGENT. The authors of the article concluded that a significant part of the lexemes denoting money in the colloquial version of the French language is represented by the so-called “edible names”, which is explained by the presence of a regular cognitive connection and its correlation that arose in the process of forming the idea of money, trade and currency transactions in general, with the awareness of money as a physical means of subsistence and receiving vital energy. Investigating the ARGENT concept at the linguistic and cultural level, we studied paroemia and aphorisms that recreate the model of conceptualizing the world. The study of the ARGENT concept at the linguo-cultural level involved the paremias and aphorisms study that reproduce the world conceptualization model. Paremic presentation cognitive signs of the ARGENT concept are revealed. The structure of the concept ARGENT in French linguoculture is presented, specific features of the perception of this concept in the French national consciousness are revealed. Thus, we can conclude that the money concept is one of the basic concepts in culture, and the attitude towards money accumulates social and psychological energy
Пальцева В. В. Концепт L’argent во французской лингвокультуре [Електронний ресурс] / В. В. Пальцева, О. Г. Видишева // Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Сер. : Філологічні науки (мовознавство). – 2021. – № 15. – С. 141-145. DOI https://doi.org/10.24919/2663-6042.15.2021.25
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; концепт; гроші; лінгвокультура; семантика; паремії; concept; money; linguoculture; semantics; paremiology