Психологічні особливості особистості жінок, які займаються спортом : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Єрмолаєва, Тетяна Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження психологічних особливостей особистості жінок, які займаються спортом. На основі комплексного дослідження виявлено три основні типи спортсменок: «орієнтовані на результат», «орієнтовані на процес» та «орієнтовані на спілкування». Встановлено чотири основні компоненти впливу спорту на особистість: мотиваційно-цільовий, емоційно-вольовий, соціально-комунікативний та особистісно-рефлексивний. Виявлено значущі кореляції між тривалістю занять спортом та позитивними змінами в емоційно-вольовій сфері, самооцінці та стресостійкості. Регресійний аналіз показав, що регулярність тренувань є найвпливовішим фактором у формуванні позитивної самооцінки. На основі результатів дослідження розроблено комплексну програму психологічного супроводу жінок у спортивній діяльності, яка сприятиме підвищенню показників внутрішньої мотивації, емоційної стійкості та самоефективності. The work presents the results of theoretical and empirical research into the psychological characteristics of the personality of women involved in sports. Based on a comprehensive study, three main types of female athletes were identified: «result-oriented», «process-oriented» and «communication-oriented». Four main components of the influence of sport on personality are identified: motivational and goal-oriented, emotional and volitional, social and communicative, and personal and reflective. Significant correlations between the duration of sports activities and positive changes in the emotional and volitional sphere, self-esteem and stress resistance have been identified. Regression analysis showed that the regularity of training is the most influential factor in the formation of positive self-esteem. Based on the results of the study, a comprehensive programme of psychological support for women in sports activities has been developed, which will help to increase the indicators of intrinsic motivation, emotional stability and self-efficacy.
Єрмолаєва Т. М. Психологічні особливості особистості жінок, які займаються спортом : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Т. М. Єрмолаєва. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 65 с.
Keywords: психологічні особливості; жінки-спортсменки; спортивна мотивація; психологічний супровід; емоційна стійкість; самооцінка; стресостійкість; особистісний розвиток; psychological characteristics; female athletes; sports motivation; psychological support; emotional stability; self-esteem; stress resistance; personal development