Проблемні питання конвалідації недійсних правочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях та «сірій зоні» - Харитонов, Євген Олегович; Білошкурський, Микола Миколайович (My University, 2024)
Вирішення проблеми конвалідації правочинів, вчинених на окупованих територіях та у «сірій зоні», є комплексним завданням, що потребує ретельного аналізу та узгоджених дій усіх гілок влади задля забезпечення правової визначеності, захисту приватних прав громадян та сприяння успішній реінтеграції територій після деокупації. У статті дається правова оцінка та пропонуються алгоритми дій – у ході деокупації та реінтеграції – щодо реалізації процедури конвалідації правочинів, які були вчинені у «сірій зоні» та на окупованих територіях. За результатами аналізу встановлено відсутність терміну «конвалідація» у чинному законодавстві, але виявлено його використання у практиці Верховного Суду як процесу надання недійсному, у першу чергу нікчемному, правочину статусу дійсного судовим рішенням. Розглянуті особливості правового статусу так званої «сірої зони» та тимчасово окупованих територій. Доведено, що у зв’язку з активними воєнними діями у «сірій зоні», відсутністю постійної влади через зміну юрисдикції, дотримання чинного українського законодавства є неможливим з об’єктивних причин, у тому числі дотримання процедур нотаріального посвідчення, державної реєстрації правочинів тощо. Запропоновано заходи щодо конвалідації правочинів, учинених у «сірій зоні». Пропонуються шляхи конвалідації правочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях, згідно з законодавством країни-агресора або незаконних терористичних угруповань. Доведена доцільність прийняття Закону України щодо зобов’язання перевчинення (переукладення) всіх правочинів за українським законодавством після деокупації, а також правових наслідків ігнорування цієї вимоги. Вирішення заявленої у статті проблеми конвалідації правочинів, учинених у «сірій зоні» або на окупованих територіях, відкриває можливості для правового забезпечення реінтеграції тимчасово окупованих територій, що, у свою чергу, стане основою подальших розвідок авторів.
Харитонов Є. О. Проблемні питання конвалідації недійсних правочинів, учинених на тимчасово окупованих територіях та «сірій зоні». / Є. О. Харитонов, М. В. Білошкурський // Часопис цивілістики. – 2024. – Вип. 53.– С. 5–13. – Режим доступу: https://doi.org/10.32782/chc.v053.2024.1
Keywords: правочин; договір; конвалідація; недійсний правочин; «сіра зона»; судовий розгляд; тимчасово окуповані території; спадкування; transaction; contract; convalidation; invalid transaction; ‘grey zone’; court proceedings; temporarily occupied territories; succession