Психологічні особливості управління командами : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Войтович, Павло Петрович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота – магістерський дослідницький проект –присвячена дослідженню психологічних особливостей управління командами. Дослідження психологічних особливостей управління командами є багатогранним процесом, який вимагає комплексного підходу. В роботі розглянуто теоретико-методологічні основи психологічних особливостей управління командами, а саме поняття, сутність та різновиди команд, основні підходи до управління ними та психологічні особливості формування і функціонування команд, а також проведено емпіричне дослідження психологічних особливостей управління командами і надано практичні рекомендації щодо використання психологічних технологій для ефективного управління та розвитку команд. Автор звертає увагу на те, що команда є не просто набором індивідів, а динамічною системою, де кожен її член має унікальну роль, взаємодіє з іншими через комунікацію та координацію, а також відчуває себе частиною цілого. У роботі з’ясовано, що не всі групи є командами і створювати команду не завжди потрібно. Дослідження показало, що учасники команди є найважливішою системною характеристикою команди. Автор звертає увагу, що мотивація членів команди впливає на їхню продуктивність. Емпіричні дослідження свідчать, що внутрішня мотивація є ефективнішою, ніж зовнішня. Розроблено та апробовано психологічний опитувальник для аналізу командної роботи та авторський психологічний тренінг «Командний портрет: знайомство з командною динамікою», що збагачує програму психологічної підтримки командної динаміки. Автор наголошує, що розвитку команди сприяє регулярне навчання та підвищення кваліфікації, можливості для професійного зростання. Емпіричне дослідження дозволило встановити, що психологічні фактори відіграють ключову роль в ефективному управлінні командами. Розуміння цих факторів дозволяє керівникам створювати мотивовані та продуктивні команди. З’ясовано, що ефективність будь-якої діяльності істотно залежить від наявності в особистості психологічних якостей, зокрема, такої, як психологічна готовність, при цьому характер командних завдань вимагає високого розвитку комунікативної функції та рівня емоційного інтелекту і може викликати високу психічну напруженість. Автор рекомендує застосування коучингу, проведення тренінгів для підготовки команди до нових умов чи завдань, що сприяє адаптації до змін, зниженню стресу та страху, а також використання медіації для вирішення конфліктів. The thesis - a master's research project - is devoted to the study of the psychological features of team management. The study of psychological features of team management is a multifaceted process that requires a comprehensive approach. It examines theoretical and methodological issues of psychological features of team management, namely concept, essence and varieties of teams, main approaches to their management and the psychological features of the formation and functioning of teams, it also contains an empirical study of the psychological features of team management and practical recommendations on the use of psychological technologies for effective management and team development. The author underlines that a team is not just a set of individuals, but a dynamic system where each member has a unique role, interacts with others through communication and coordination, and also feels part of the whole. The work revealed that not all groups are teams and it is not always necessary to create a team. The research has shown that team members are the most important systemic characteristic of a team. The author draws attention to the fact that motivation of team members affects their productivity. Empirical studies show that intrinsic motivation is more effective than extrinsic. A psychological questionnaire for the analysis of teamwork and the author's psychological training «Team portrait: familiarity with team dynamics» were developed and tested, which enriches the program of psychological support of team dynamics. The author emphasizes that the development of a team is facilitated by regular training and professional development, opportunities for professional growth. Empirical research has established that psychological factors play a key role in effective team management. Understanding these factors allows managers to create motivated and productive teams. It was found that the effectiveness of any activity largely depends on the presence of certain psychological qualities in an individual, among which psychological readiness is particularly important, while the nature of team tasks requires a high level of communication and emotional intelligence and can cause high mental tension. The author recommends the use of coaching, conducting trainings to prepare the team for new conditions or tasks, which helps to adapt to changes, reduce stress and fear, as well as use mediation to resolve conflicts.
Войтович П. П. Психологічні особливості управління командами : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / П. П. Войтович. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с.
Keywords: команда; організація; управління; управління командами; психологія управління; мотивація; лідер; психологічний клімат; командотворення; ефективність командного управління; командна динаміка; team; organization; management; team management; management psychology; motivation; leader; psychological climate; team building; team management effectiveness; team dynamics