До питання про співвідношення явищ глобалізації та фрагментації міжнародного права - Плотніков , О. В.; Плотников, О. В.; Plotnikov, O. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
Одним з ключових явищ розвитку сучасного міжнародного права, вважає автор статті, є фрагментація. Дослідницька група Комісії з міжнародного права ООН визначила фрагментацію міжнародного права як виділення у міжнародно-правовій системі окремих незалежних та частково ізольованих «блоків». В якості таких блоків можуть виступати міжнародно-правові режими чи групи міжнародно-правових режимів, які відрізняються недостатньою узгодженістю з загальним міжнародним правом та між собою, наслідком чого стає колізія правових норм. Остання гостро проявляється в разі неузгодженого та суперечливого застосування таких норм, а також у випадку різних підходів до застосування однієї й тієї самої норми.
Плотніков О. В. До питання про співвідношення явищ глобалізації та фрагментації міжнародного права / О. В. Плотніков // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 45-48.
Keywords: глобалізація міжнародного права; глобализация международного права; Globalization of international law; фрагментація міжнародного права; фрагментация международного права; fragmentation of international law; узгодження існування в міжнародному праві фрагментації з загальною тенденцією до глобалізації; согласование существования в международном праве фрагментации с общей тенденцией к глобализации; coordination of co-existence in international law of fragmentation with the general trend towards globalization