Конституційні права людини в умовах алгоритмічного впливу - Іванцова, Зоя Анатоліївна; Іванцова, З. А.; Ivantsova, Zoia A. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімкий розвиток цифрових технологій і широке впровадження алгоритмічних систем у повсякденне життя людини зумовлюють необхідність доктринального осмислення об’єкта конституційного захисту в частині ряду визнаних прав людини. У зв’язку з чим традиційні підходи до розуміння об’єкта конституційного захисту, зокрема як сфери особистого і сімейного життя, поваги до гідності або ж персональних даних, виявляються недостатніми, оскільки не охоплюють новітні форми втручання у когнітивну сферу людини. Подальший доктринальний розвиток і судова практика забезпечують можливість захисту прав людини не лише в межах їх класичного розуміння, а й через розширене тлумачення таких прав з урахуванням процесів формування волі та переконань людини в умовах алгоритмічного впливу й розвитку цифрових технологій.
Іванцова З. А. Конституційні права людини в умовах алгоритмічного впливу . Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 169-170. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33076
Keywords: права людини; інформаційний вимір прав людини; цифрові права; людська гідність; телеологічне тлумачення; human rights; informational dimension of human rights; digital rights; human dignity; teleological interpretation