Перспективи міжнародно-правового регулювання віртуального простору - Прохазка, Г. А.; Prokhazka, H. A. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена проблемам правового визначення віртуального простору у міжнародному праві. Віртуальний простір авторкою пропонується розглядати, як частину віртуальної території, яка підлягає правовому регулювання на міжнародному рівні. Зазначений простір виступає різновидом інших просторів, в межах яких держави здійснюють свою політичну, економічну і правову діяльність на умовах визначених сучасним міжнародним правом і укладених міжнародних договорів. На відміну від інших територій, віртуальний простір має не природне, а штучне походження, проте також наділений межами і може визначатися кордонами. Основне призначення кордонів полягає у закріпленні просторових меж територіального верховенства держави та в обмеженні приналежної їй території. З іншого боку, віртуальний простір є частиною світової мережі інтернету, яка не належить окремій державі. Держава може регулювати окремі відносини пов’язані із використанням інтернету в межах власних територій на підставі національних законів і за міжнародними договорами. Разом з цим, більшість правових відносин з використання віртуального простору носить екстериторіальний характер. Перебування віртуального простору у колі інтересів міжнародної спільноти попри правову неврегульованість, зумовлене активністю використання технологій найрозвинутішими державами світу та виступає частиною їх міжнародної співпраці. У запропонованій статті, авторкою порушуються і проблеми віртуальних територій, які не мають правового закріплення в міжнародному праві, зокрема мікронацій або «віртуальних держав». Останні можуть бути створені в мережі інтернету та не будучи суб’єктами міжнародного права, мають можливість використовувати віртуальний простір для протиправної діяльності, сепаратиських рухів, підриваючи правові основи державотворення, що підкреслює актуальність порушеної теми.

The article is sanctified to the problems of legal determination of virtual space in an international law. Virtual space it is suggested to examine an author, as part of virtual territory, which is subject legal adjusting at an international level. The marked space comes forward as a variety of other spaces within the limits of that the states carry out the political, economic and legal activity on the terms certain a modern international law and entered into international contracts. Unlike other territories, virtual space has a not natural, but artificial origin, however also provided with limits and it can be determined by borders. The basic setting of borders consists in fixing of spatial limits of territorial supremacy of the state and in limitation of proper to her territory. On the other hand, the virtual space is a part of the world’s Internet, which does not belong to an individual state. The state can regulate certain relations related to the use of the Internet within its territory on the basis of national laws and international treaties. At the same time, most of the legal relations concerning the use of virtual space are of an exterritorial nature. A stay of virtual space is in the circle of interests of international association without regard to legal unsettled, use of technologies predefined by activity by the more developed states of the world and comes forward as part them international cooperation. In an offer article, an author is violating the problems of virtual territories, which do not have the legal fixing in an international law, in particular micronations or “virtual states”. The last can be created in the network of the internet and being not international legal subjects, have the opportunity to use virtual space for illegal activity, separatism motions, undermining legal frameworks of creation of the state that underlines actuality of the affected theme.
Прохазка Г. А. Перспективи міжнародно-правового регулювання віртуального простору / Г. А. Прохазка // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 6. - С. 190-196.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; міжнародне право; держава; віртуальний простір; мікронації; мережа інтернету; територія; international law; state; virtual space; micronations; network of the internet; territory