Правові засади біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні: сучасний стан і перспективи розвитку - Бондарчук, Анжела Миколаївна; Бондарчук, А. М.; Бондарчук, Анжела Николаевна; Bondarchuk, Anzhela M. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Статтю присвячено дослідженню сучасного стану та перспектив розвитку правових засад організації біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні. Автором визначено поняття, види та особливості організації та функціонування товарних бірж в Україні; виокремлено та охарактеризовано такий вид як аграрна біржа; з’ясовано переваги біржової торгівлі. Обґрунтовано, що за допомогою механізму біржової торгівлі створюються умови для формування найсправедливішої ринкової ціни на сільськогосподарську продукцію, що зумовлює перспективність біржового механізму торгівлі в Україні та світі. У статті проведено аналіз актів господарського законодавства у сфері регулювання організації біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні, визначено основні його недоліки та прогалини. Автором на підставі проведеного науково-правового аналізу зроблено висновок про те, що в Україні на сучасному етапі розвитку не створено належної системи організації біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією, що зумовлено як недоліками господарського законодавства у сфері правового регулювання біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні, відсутністю системності правового механізму, так і недостатньою ефективністю біржової інфраструктури. Доведено, що незадовільний стан правового регулювання негативно впливає на розвиток сільського господарства в Україні як важливої галузі народного господарства, конкурентоспроможність сільськогосподарських товаровиробників. З урахуванням проведеного аналізу сучасного стану правового регулювання та системи організації біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні автором розроблено пропозиції щодо перспектив подальшого розвитку інституту біржової торгівлі та удосконалення господарського законодавства в цій сфері. Зокрема, обґрунтовано необхідність розроблення державної концепції розвитку біржової торгівлі сільсько-господарською продукцією в Україні, запровадження електронної системи біржових торгів, розширення біржової інфраструктури тощо.

Статья посвящена исследованию современного состояния и перспектив развития правовых основ организации биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией в Украине. Автором определено понятие, виды и особенности организации и функционирования товарных бирж в Украине; выделен и охарактеризован такой вид как аграрная биржа; выяснены преимущества биржевой торговли. Обосновано, что с помощью механизма биржевой торговли создаются условия для формирования справедливой рыночной цены на сельскохозяйственную продукцию, что обуславливает перспективность биржевого механизма торговли в Украине и мире. В статье проведен анализ актов законодательства в сфере регулирования организации биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией в Украине, определены основные его недостатки и пробелы. Автором на основании проведенного научно-правового анализа сделан вывод о том, что в Украине на современном этапе развития не создано надлежащей системы организации биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией, что обусловлено как недостатками законодательства в сфере правового регулирования биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией в Украине, отсутствием системности правового механизма, так и недостаточной эффективностью биржевой инфраструктуры. Доказано, что неудовлетворительное состояние правового регулирования негативно влияет на развитие сельского хозяйства в Украине как важной отрасли народного хозяйства, конкурентоспособность сельскохозяйственных товаропроизводителей. С учетом проведенного анализа современного состояния правового регулирования и системы организации биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией в Украине автором разработаны предложения относительно перспектив дальнейшего развития института биржевой торговли и совершенствования законодательства в этой сфере. В частности, обоснована необходимость разработки государственной концепции развития биржевой торговли сельскохозяйственной продукцией в Украине, внедрение электронной системы биржевых торгов, расширение биржевой инфраструктуры и тому подобное.

The article is devoted to the research of the current state and prospects of development of the legal foundations of the organization of stock exchange trade in agricultural products in Ukraine. The author defines the concepts, types and features of the organization and functioning of commodity exchanges in Ukraine; the agrarian exchange is distinguished and characterized; found out the benefits of stock trading. It is substantiated that the stock exchange mechanism creates conditions for the formation of the most fair market price for agricultural products, which determines the prospect of the stock exchange mechanism in Ukraine and in the world. The article analyzes the acts of economic legislation in the sphere of regulation of the stock exchange trade in agricultural products in Ukraine, identifies its main shortcomings and gaps.The author, on the basis of the scientific and legal analysis, concludes that in Ukraine at the present stage of development there is no proper system for the organization of stock exchange trading in agricultural products, which is caused by the shortcomings of the economic legislation in the field of legal regulation of stock exchange trade in agricultural products in Ukraine systematic legal mechanism and insufficient efficiency of stock exchange infrastructure. It is proved that the unsatisfactory state of legal regulation has a negative impact on the development of agriculture in Ukraine as an important sector of the national economy, the competitiveness of agricultural producers.Taking into account the analysis of the current state of legal regulation and the system of organization of exchange trading in agricultural products in Ukraine, the author elaborated proposals on the prospects of further development of the Institute of Exchange Trading and improvement of economic legislation in this field. In particular, the necessity of elaboration of the state concept of development of exchange trading in agricultural products in Ukraine, introduction of electronic system of exchange trading, expansion of exchange infrastructure, etc., is substantiated.
Бондарчук А. М. Правові засади біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією в Україні: сучасний стан і перспективи розвитку / А. М. Бондарчук // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 37. – С. 108-113.
Keywords: товарна біржа; аграрна біржа; сільськогосподарська продукція; господарське законодавство; товарная биржа; аграрная биржа; сельскохозяйственная продукция; хозяйственное законодательство; commodity exchange; agricultural exchange; agricultural products; economic legislation; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE