Професійність модератора як чинник успішності теледебатів (на прикладах телеканалів Одеси) - Чубук, О. Л. (ТНУ імені В.І.Вернадського, 2022)
У статті з’ясовано роль, функцію модератора (ведучого) теледебатів та значення рівня його професійності для успішності телевізійного продукту, а також виокремлено основні якості, вміння й навички журналіста-ведучого теледебатів, наявність яких сприяє досягненню творчого задуму. Актуальність розвідки пояснюється тим, що телебачення на разі для досить значної частини українців залишається не тільки ключовим джерелом новин, а й засобом комунікації, який, своєю чергою, формує громадську думку з соціально-політичних питань. У суспільстві все ще суттєвим є запит на розважальні, політичні ток-шоу, розмовні програми, а в періоди виборчих кампаній інтерес до останніх посилюється, з’являється «попит» на телевізійні дебати, оскільки ті поєднують в собі видовищність, діалогічність, публіцистичність, драматизм, своєрідні змагальні елементи в представленні позиції відносно нагальних для респондента тем, а значить, є потреба в удосконаленні формату, підвищенні професійного рівня модераторів. Дослідження містить аналіз існуючих моделей теледебатів на місцевому рівні (м. Одеса), норми, правила поведінки журналіста. Під час моніторингу ефірів було встановлено, що основними недоліками в веденні дебатів є невміння (небажання) модераторів наполягати на дотриманні спікерами визначеного порядку (регламенту), втрутитися у критичний момент в діалог, припинити неетичне поводження спікера (спікерів). Телеведучі недостатньо продумують запитання, що виносяться на теледебати, їм бракує вміння орієнтуватися в темі, а подекуди й ерудиції. Все це свідчить про існування прогалин в організації професійної підготовки певних телерадіоорганізацій, неналежну увагу збоку керівників і представників кадро- вого менеджмента до питання відбору і навчання модераторів. На прикладі діяльності двох приватних телерадіоорганізацій м.Одеса вивчено особливості застосування зазначеного телевізійного формату в ході виборчих кампаній (вибори народних депутатів України 2019 року і вибори до місцевих рад 2020 року), а також – в повсякденні.
Чубук О . Л. Професійність модератора як чинник успішності теледебатів (на прикладах телеканалів Одеси) / О. Л. Чубук // Вчені записки ТНУ імені В.І.Вернадського. – 2022. – Т. 33(72), №4, Ч.2. – С. 262-267 – (Сер. «Філологія. Журналістика») – Режим доступу : http://philol.vernadskyjournals.in.ua/journals/2022/4_2022/part_2/43.pdf
Keywords: телебачення; ведучий програми; модератор; ефірний час; аудиторія.