Сучасність та перспективи розвитку кримінального права України: 20 років потому - Стрельцов, Євген Львович; Стрельцов, Евгений Львович; Streltsov, Ievgen Lvovych (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
В статті, з урахуванням результатів детального аналізу основних положень, які характеризують правову систему, правову сім’ю, правову історію, в тому числі і новітню історію кримінального права, представлено низку обґрунтованих висновків. При цьому звертається увага на те, що кримінальне право має не тільки, умовно кажучи, «вузькі» завдання, які полягають в реалізації, в першу чергу, охоронної функції цієї галузі права. Кримінальне право, при фаховому розумінні сутності процесів криміналізації та декриміналізації, пеналізації та депеналізації, є відображенням існуючого політичного устрою держави, моделі економічного функціонування, системи соціального розвитку та захисту, ідеологічних пріоритетів та громадської моралі, менталітету людини і т. д. Тому відображення в приписах кримінального права, з урахуванням зрозумілої особливості цього, найсуттєвіших положень державного та суспільного розвитку підкреслює публічно-правовий характер цієї галузі права. В зв’язку з цим, аналізуючи положення кримінального права в їх так званому статичному та динамічному стані, потрібно звертати увагу не тільки на нормативну його частину, а й на більш широку, образно кажучи, соціально-правову частину, яка, як обґрунтовується в статті, є не менш важливою, ніж нормативна. Окрема увага звертається на необхідність правової інтеграції національного кримінального права у сучасне міжнародне та закордонне публічне право, переважно кримінально-правової спрямованості. Підкреслюється, що така співпраця, незважаючи на усю свою необхідність, повинна завжди враховувати суверенні права української державності та її національні інтереси. Виділяється необхідність усвідомлення при цьому діяльності міжнародних судових установ, зокрема, міжнародного кримінального суду. Дослідження сутності та напрямків розвитку кримінального права, необхідність та обґрунтованість його «виходу» на міжнародний рівень дає змогу передбачити можливі перспективи його розвитку.

В статье, с учетом результатов детального анализа основных положений, характеризующих правовую систему, правовую семью, правовую историю, в том числе и новейшую историю уголовного права, представлен ряд обоснованных выводов. При этом обращается внимание на то, что уголовное право имеет не только, условно говоря, «узкие» задачи, которые заключаются в реализации, в первую очередь, охранительной функции данной отрасли права. Уголовное право, при профессиональном понимании сущности процессов криминализации и декриминализации, пенализации и депенализации является отражением существующего политического строя государства, модели экономического функционирования, системы социального развития и защиты, идеологических приоритетов и общественной морали, менталитета человека и т. д. Поэтому отражение в предписаниях уголовного права, с учетом понятной особенности этого, существенных положений государственного и общественного развития подчеркивает публично-правовой характер этой отрасли права. В связи с этим, анализируя положения уголовного права в их так называемом статическом и динамическом состоянии, необходимо обращать внимание не только на нормативную его часть, а и на более широкую, образно говоря, социально-правовую часть, которая, как обосновывается в статье, является не менее важной, чем нормативная. Особое внимание обращается на необходимость правовой интеграции национального уголовного права в современное международное и зарубежное публичное право, преимущественно уголовно-правовой направленности. Подчеркивается, что такое сотрудничество, несмотря на всю свою необходимость, должно всегда учитывать суверенные права украинской государственности и ее национальные интересы. Выделяется необходимость осознания при этом деятельности международных судебных учреждений, в частности, международного уголовного суда. Исследование сущности и направлений развития уголовного права, необходимость и обоснованность его «выхода» на международный уровень, позволяет предвидеть возможные перспективы его развития.

Based on the results of the detailed analysis of the key provisions that characterize the legal system, legal family, legal history, including the modern history of criminal law, a number of reasonable conclusions has been made in the article. At the same time attention is drawn to the fact that criminal law faces not only relatively speaking “narrow” challenges that concern, first of all, the safeguard function of this branch of law. Criminal law, considering the professional awareness of the essence of the processes of criminalization and decriminalization, penalization and depenalization, is a reflection of the current political system of the state, of the model of economic functioning, social development and protection, ideological priorities and public morality, mentality and so on. Therefore, reflection of the most significant realities of the state and social development in the criminal law provisions underlines the public law nature of this branch of law. Thus, the analysis of the provisions of criminal law in the so-called static and dynamic states suggests that not only the normative part of criminal law should be taken into consideration, but also, its wider, figuratively speaking, socio-legal part, which, according to the article, is not less important than the normative one. Special attention is paid to the need for the legal integration of the national criminal law into the modern international public law and foreign public law, mainly, the one focused on criminal law. It is emphasized that such cooperation, despite all its necessity, must always take into account the sovereign rights of the Ukrainian state and its national interests. It is also highlighted the need for awareness of international judicial institutions activity, including the International Criminal Court. The study of the nature and trends of criminal law development, necessity and prudence of its cooperation at the international level, allows predicting the possible prospects of its development.
Стрельцов Є. Л. Сучасність та перспективи розвитку кримінального права України: 20 років потому / Є. Л. Стрельцов // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія» : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; відпов. за вип. В. М. Дрьомін ; МОН України, НУ ОЮА. – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Т. 11. – С. 365-373.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; публічне право; кримінальне право; правова інтеграція; правова гармонізація; криміналізація та декриміналізація; охорона функція кримінального права; публичное право; уголовное право; правовая интеграция; правовая гармонизация; криминализация и декриминализация; охранительная функция уголовного права; public law; criminal law; legal integration; legal harmonization; criminalization and decriminalization; safeguard function of criminal law