Концепція історичної справедливості як підстава для порушення норм міжнародного права - Гладенко, О. М.; Gladenko, O. M. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор статті, аналізуючи сучасний стан відносин між РФ і Україною робить такий висновок: в ході неправомірних дій РФ щодо України, вищими посадовими особами РФ використовувався термін «історична справедливість», яка на думку даних осіб має перевагу над будь-якими нормами моралі та права, у тому числі нормами міжнародного права. В даному контексті можна говорити про початок формування концепції «історичної справедливості», як нової підстави для порушення норм міжнародного права, що насамперед стосується державних територій. В такому разі за висловлюванням багатьох спеціалістів, у тому числі міжнародного права, РФ відкрила «скриньку Пандори», яка може потенційно зруйнувати всю систем міжнародного права та світовий порядок в цілому. Питання полягає в наступному — чи зможе світове співтовариство протистояти спокусі деяких своїх членів використати «історичну справедливість» задля знищення сучасного світового та між-народного порядку та у випадку нових відновлень «історичної справед-ливості» дати гідну відповідь? Розвиток подій щодо ситуації в Україні для відповіді на це питання має стати показовим.
Гладенко О. М. Концепція історичної справедливості як підстава для порушення норм міжнародного права / О. М. Гладенко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 240-243.
Keywords: концепція історичної справедливості; норми міжнародного права; агресія Росії проти України; порушення Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї; коцепция исторической справедливости; нормы международжного права; агрессия РФ против Украины; нарушение Меморандума о гарантиях безопасности в звязи с присоединением Украины к Дговору о нераспространении ядерного оружия; historical justice concept; international law; Russian aggression against Ukraine; violation of the Memorandum on Security Assurances in zvyazi accession of Ukraine to the Dgovoru Proliferation of Nuclear Weapons