Мережа Інтернет – сучасний напрям оптимізації правової комунікації між правоохоронними, правозахисними та судовими органами - Погосян, М. А.; Pohosian, M. A. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті акцентовано увагу, що зі зміною інформаційних технологій та їхньої ролі в життєдіяльності суспільства значно розширилася сфера обміну інформацією, що актуалізувало розвиток інноваційних комунікацій. Підкреслено, що розбудова правової держави, реформування судів різних інстанцій, правоохоронних та правозахисних органів зумовлюють нагальний розвиток дієвої правової комунікації між зазначеними органами. Упровадження електронної комерції свідчить про відсутність у нашій державі належного нормативно-правового регулювання та наукового забезпечення правової комунікації між правоохоронними, правозахисними та судовими органами. Наголошено, що провідною метою правової комунікації є оприлюднення своєчасної, всебічної та достовірної інформації про діяльність правоохоронних, правозахисних та судових органів, з дотриманням водночас вимог щодо збереження державної й інших видів таємниць. Зазначено, що провідним засобом запобігання комунікаційним ризикам у сучасному інформаційному просторі є інтернет, який забезпечує доступ до інформаційного простору для всіх правоохоронних, правозахисних та судових органів. Зауважено, що в умовах реформування державної влади провідне місце належить правовій комунікації між правоохоронними, правозахисними та судовими органами, що реалізується за допомогою їхніх вебсайтів, які мають бути змістовно наповненими та відповідати вимогам сучасності. Зроблено висновок про те, що досі не ухвалений окремий закон, який би регулював питання, пов’язані із правовою комунікацією між правоохоронним, правозахисними та судовими органами. Нагальним питанням має стати ухвалення закону, у якому були б визначені засади, пов’язані із правовою комунікацією між правоохоронними, правозахисними та судовими органами, а також інтернету як основного напряму підвищення комунікації.

The article points out that the change in informational technologies and in their role in the life of the society is accompanied by the expansion of the sphere of information exchange which brought about the development of innovational communications. It is underlined that creating a rule-of-law state, reforming courts of different authority, law-enforcement and human rights bodies determine the current development of effective judicial communication between the bodies mentioned above. Introduction of e-commerce testifies that in our state appropriate regulatory environment and scientific support of judicial communication between law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts is absent. The paper stresses that the chief aim of judicial communication is revelation of timely, comprehensive and reliable information about the activity of law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts, at the same time the requirements concerning the preservation of state secrecy and other kinds of secrecy should be observed. The article states that the main means of prevention of communicational risks in modern informational space is Internet which provides access to informational space for all law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts. It is noted that under the conditions of reformation of state authority the leading role belongs to judicial communication between law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts. This communication is realized by means of their web-sites which should have substantive content and should correspond to modern conditions. The author concludes that a law that would regulate the communication between law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts is not adopted yet. The urgent issue should be the adoption of the Law which would define the principles connected with judicial communication between law-enforcement bodies, human rights bodies and law courts and with Internet as the main direction of enhancing the communication.

В статье акцентировано внимание, что с изменением информационных технологий и их роли в жизнедеятельности общества значительно расширилась сфера обмена информацией, актуализировало развитие инновационных коммуникаций. Подчеркнуто, что развитие правового государства, реформирование судов различных инстанций, правоохранительных и правозащитных органов обусловливают спешный развитие действенной правовой коммуникации между указанными органами. Внедрение электронной коммерции свидетельствует об отсутствии в нашем государстве надлежащего нормативно-правового регулирования и научного обеспечения правовой коммуникации между правоохранительными, правозащитными и судебными органами. Отмечено, что ведущей целью правовой коммуникации обнародования своевременной, всесторонней и достоверной информации о деятельности правоохранительных, правозащитных и судебных органов, с соблюдением одновременно требований по сохранению государственной и других видов тайн. Отмечено, что ведущим средством предотвращения коммуникационным рисков в современном информационном пространстве есть интернет, который обеспечивает доступ к информационному пространству для всех правоохранительных, правозащитных и судебных органов. Замечено, что в условиях реформирования государственной власти ведущее место принадлежит правовой коммуникации между правоохранительными, правозащитными и судебными органами, реализуется с помощью их вебсайтов, которые должны быть содержательно наполненными и отвечать требованиям современности. Сделан вывод о том, что до сих пор не принят отдельный закон, который бы регулировал вопросы, связанные с правовой коммуникацией между правоохранительным, правозащитными и судебными органами. Актуальным вопросом должно стать принятие закона, в котором были бы определены принципы, связанные с правовой коммуникацией между правоохранительными, правозащитными и судебными органами, а также интернета как основного направления повышения коммуникации.
Погосян М. А. Мережа Інтернет – сучасний напрям оптимізації правової комунікації між правоохоронними, правозахисними та судовими органами / М. А. Погосян // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 98-105.
Keywords: право; комунікація; правова комунікація; інформаційний простір; Інтернет; суб’єкти правової комунікації; правоохоронні органи; правозахисні органи; органи судової влади; law; communication; judicial communication; informational space; Internet; subjects of judicial communication; law-enforcement bodies; human rights bodies; law courts; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE