Адаптація до змін у кар’єрі. Тренінгова вправа «Падіння та зльоти в кар’єрі» - Лефтеров, Василь Олександрович; Лефтеров, В. О.; Лефтеров, Василий Александрович; Lefterov, Vasyl O. (Харків : НУЦЗУ, 2016)
Стаття присвячена розгляду феномену змін у житті сучасної людини, охарактеризовані основні сфери життєвих змін, серед яких навчання, робота, місце проживання, сім’я, друзі, гроші, духовність, інше. Визначено психологічну формулу оптимальності та основні психологічні механізми змін. Окремо розглянуто психологічні проблеми адаптації людини до змін у професійній кар’єрі, зокрема до таких посадових переходів як ротація, зняття або пониження в посаді, призначення на вищу посаду. Запропоновано методику і алгоритм проведення тренінгової вправи «Падіння та зльоти в кар’єрі», призначеної для психологічної підготовки персоналу поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та інших правоохоронних і силових структур до успішної адаптації в умовах різноманітних посадових переміщень.

Статья посвящена рассмотрению феномена изменений в жизнисовременного человека, охарактеризованы основные сферы жизненных изменений, среди которых учеба, работа, место жительства, семья, друзья, деньги, духовность, прочее. Определены психологическая формула оптимальности и основные психологические механизмы изменений. Отдельно рассмотрены психологические проблемы адаптации человека к изменениям в профессиональной карьере, в частности к таким должностным переходам как ротация, снятие или понижение в должности, назначение на более высокую должность. Предложена методика и алгоритм проведения тренингового упражнения «Падение и взлеты в карьере», предназначенного для психологической подготовки персонала полиции, Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям и других правоохранительных и силовых структур к успешной адаптации в условиях различных должностных перемещений.

The article deals with the phenomenon of changes in the life of modern man, described changes in key areas of life, including education, work, home, family, friends, money, spirituality and more. Determined formula psychological of optimality and basic psychological mechanisms of change. Separately considered psychological problems of adaptation to changes in career, including such officials as transitions rotation, removal, demotion, appointment to a higher position. The technique and algorithm of the training exercise "Promotion and downs in his career" designed for psychological training of police, State Emergency Service of Ukraine and other law enforcement and security agencies to successfully adapt to a variety of post changes.
Лефтеров В. О. Адаптація до змін у кар’єрі. Тренінгова вправа «Падіння та зльоти в кар’єрі» / В. О. Лефтеров // Проблеми екстремальної та кризової психології. – Харків : НУЦЗУ, 2016. - Вип. 20. - C. 126-134.
Keywords: зміни; адаптація; кар’єра; посадові переміщення; тренінгова вправа; изменения; адаптация; карьера; должностные перемещения; тренинговое упражнение; change; adaptation; career; post changes; exercise of trainings; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology