Методологія забезпечення анонімності користувача в контексті кібербезпеки веббраузерів : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Москаленко, Олексій Іванович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему "Методологія забезпечення анонімності користувача в контексті кібербезпеки веббраузерів" на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 15 рисунків, 3 таблиці. 1 Додаток А. 24 літературних джерел. Робота виконана на 50 сторінках загального тексту і 39 сторінках основного тексту. Метою є аналіз механізмів забезпечення анонімності у веб-браузерах, систематизація інструментів захисту та розробка рекомендацій для мінімізації ризиків профілювання користувачів. Досліджено вразливості браузерів, методи збору даних та технології захисту, такі як VPN, проксі-сервери та мережа Tor. Реалізовано метод зміни HTTP-заголовків і маскування ідентифікаторів за допомогою Selenium. Розроблено рекомендації щодо захисту від Browser Fingerprinting та налаштування браузера для приватності. Результати роботи можуть бути використані при розробці нових стандартів конфіденційності в браузерах, створенні навчальних матеріалів з захисту приватності та впровадженні принципів privacy by design у веб-розробці. Можливими напрямками подальших досліджень є вдосконалення методів протидії технікам ідентифікації користувачів через браузер. The qualification work titled "Methodology for Ensuring User Anonymity in the Context of Web Browser Cybersecurity" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, includes 15 figures, 3 tables, and 1 Appendix A. It references 24 literary sources. The work is presented in 50 pages of total text, with 39 pages of main text. The aim of the work is to analyze mechanisms for ensuring anonymity in web browsers, systematize protection tools, and develop recommendations for minimizing the risks of user profiling. The research examines browser vulnerabilities, data collection methods, and protection technologies such as VPN, proxy servers, and the Tor network. A method for changing HTTP headers and masking identifiers using Selenium has been implemented. Recommendations have been developed for protecting against Browser Fingerprinting and configuring browsers for privacy. The results of this work can be used in the development of new privacy standards for browsers, creating educational materials on privacy protection, and implementing privacy-by-design principles in web development. Potential areas for future research include improving methods for countering user identification techniques through browsers.
Москаленко О. І. Методологія забезпечення анонімності користувача в контексті кібербезпеки веббраузерів : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / О. І. Москаленко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: АНОНІМНІСТЬ; БРАУЗЕР; VPN; TOR; ПРОКСІ-СЕРВЕР; BROWSER FINGERPRINTING; HTTP-ЗАГОЛОВКИ; USER-AGENT; ЗАХИСТ ДАНИХ; ANONYMITY; BROWSER; PROXY SERVER; HTTP HEADERS; DATA PROTECTION