Функціональні особливості людини як складник оперативно-розшукової характеристики кримінальних правопорушень - Берднік, Інна Володимирівна; Берднік, І. В.; Бердник, Инна Владимировна; Berdnik, Inna V.; Головко, Михайло Борисович; Головко, М. Б.; Головко, Михаил Борисович; Holovko, Mykhayl B. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена аналізу функціональних особливостей людини як складника оперативно-розшукової характеристики кримінальних правопорушень. Актуалізація дослідження зумовлена тим, що сполучною ланкою комплексу ознак оперативно-розшукової характеристики певного виду кримінальних правопорушень виступає агентурно-оперативний складник. При цьому науковці-дослідники у галузі кримінального права, кримінології, криміналістики залишають поза увагою факт застосування негласних форм і методів, які здебільшого використовуються у процесі оперативно-розшукової діяльності, а тому окремі елементи кримінального правопорушення саме з позиції застосування вказаних форм і методів вони не розглядають. Усунути цю прогалину покликана оперативно-розшукова характеристика кримінальних правопорушень, складовим елементом якої повинна бути інформація оперативно-розшукового характеру. Під час дослідження функціональних особливостей людини як складника оперативно-розшукової характеристики кримінальних правопорушень зроблені такі висновки: 1) дослідження й вивчення навичок і функціональних особливостей людини служить основою для висунення версій про особу, яка вчинила кримінальне правопорушення або іншим чином причетна до його вчинення, що дозволить істотно звузити коло розшуку осіб або об’єднати в одне провадження кримінальні провадження про злочини, що мають ознаки серійності; 2) під час формування висновку щодо причетності особи до вчинення кримінального правопорушення на підставі дослідження її навичок та функціональних особливостей має враховуватися сукупність інформації, отриманої під час комплексного проведення оперативно-розшукових заходів, складання психологічного портрета, перевірки за базами оперативних та криміналістичних обліків, провадження експертних досліджень.

Статья посвящена анализу функциональных особенностей человека как составляющей оперативно-розыскной характеристики уголовных правонарушений. Актуализация исследования обусловлена ​​тем, что связующим звеном комплекса признаков оперативно-розыскной характеристики определенного вида уголовных преступлений выступает агентурно-оперативной составляющая. При этом ученые-исследователи в области уголовного права, криминологии, криминалистики оставляют без внимания факт применения негласных форм и методов, которые в основном используются в процессе оперативно-розыскной деятельности, а потому отдельные элементы уголовного преступления именно с позиции применения указанных форм и методов они не рассматривают . Устранить этот пробел призвана оперативно-розыскная характеристика уголовных правонарушений, составным элементом которой должна быть информация оперативно-розыскного характера. Во время исследования функциональных особенностей человека как составляющей оперативно-розыскной характеристики уголовных правонарушений сделаны следующие выводы: 1) исследование и изучение навыков и функциональных особенностей человека служит основой для выдвижения версий о личности, совершившего уголовное преступление или иным образом причастна к его совершению, что позволит существенно сузить круг поиска лиц или объединить в одно производство уголовные производства о преступлениях, имеющих признаки серийности; 2) при формировании заключения о причастности лица к совершению уголовного преступления на основании исследования его навыков и функциональных особенностей должно учитываться совокупность информации, полученной во время комплексного проведения оперативно-розыскных мероприятий, составление психологического портрета, проверки по базам оперативных и криминалистических учетов, производства экспертных исследований.

The article is devoted to the analysis of functional features of the person as a component of operatively investigation characteristic of criminal offenses. The actualization of the study is because the connecting link of a set of features of operational and investigative characteristics of a particular type of criminal offenses is the intelligence and operational component.In order to close this gap, the researchers proposed to determine the operational and investigative characteristics of criminal offenses, an integral element of which should be information of operational and investigative nature. The authors define the operational and investigative characteristics of criminal offenses as an information model consisting of a set of individual aspects of criminal law, forensic, criminological, psychological, victimological characteristics, taking into account the most effective planning and search measures to perform the tasks of operational and investigation activities specified by law.As a result of the study, the following conclusions are made:1) research of skills and functional features of the person is the basis for the advancement of versions about the person who has committed a criminal offense or combine in total proceeding criminal proceedings for crimes that have signs of serialization;2) when forming a conclusion on a person's involvement in a criminal offense due to the study of his skills and functional characteristics should take into account the set of information obtained in comprehensive operational and investigative measures, psychological portrait, verification of operational and forensic records, expert researches. This conclusion is subject to verification in the course of pre-trial investigation through investigative actions.
Берднік І. В. Функціональні особливості людини як складник оперативно-розшукової характеристики кримінальних правопорушень / І. В. Берднік, М. Б. Головко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 11-17.
Keywords: оперативно-розшукова діяльність; оперативно-розшукові заходи; функціональні особливості; навички; слідчі дії; кримінальні правопорушення; operative investigation activity; operative investigation measures; functional features; skills; investigative actions; criminal offenses; оперативно-розыскная деятельность; оперативно-розыскные мероприятия; функциональные особенности; навыки; следственные действия; уголовные правонарушения; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE