Поняття та властивості кримінально-правових заходів - Козаченко, О. В.; Козаченко, А. В.; Kozachenko, O. V. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
У статті на підставі проведеного аналізу наукових поглядів представників української кримінально-правової доктрини запропоновано новий підхід до визначення кримінально-правових заходів як системи прийомів і способів примусового й реабілітаційно-заохочувального впливу держави на кримінальні практики, правомірну постзлочинну поведінку особи, що детермінується культурним середовищем, яке склалось у конкретно-історичних умовах. Крім того, на підставі дослідження із застосуванням культуро-антропологічної методології виділено об'єктивні та суб'єктивні властивості кримінально-правових заходів, до яких віднесено мету й підстави здійснення кримінально-правового впливу в процесі застосування кримінально-правових заходів, культуроантропо-логічне обгрунтування допустимості та доцільності застосування заходів зазначеної галузі права, суб'єктів, щодо яких здійснюється правовий вплив і суддівський розсуд, що уособлює процесуальний аспект кримінально-правового заходу.
Козаченко О. В. Поняття та властивості кримінально-правових заходів / О. В. Козаченко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 16 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. - С. 87-95.
Keywords: кримінально-правовий захід; соціальна справедливість; підстави застосування кримінально-правових заходів; культуро-антропологічна доцільність; суб'єкти застосування кримінально-правових заходів; судовий розсуд; уголовно-правовая мера; социальная справедливость; основания применения уголовно-правовых мер; культуро-антропологическая целесообразность; субъекты применения уголовно-правовых мер; судейское усмотрение; criminal law measure; social justice; application of criminal law measure; cultural and anthropological feasibility; subjects the use of criminal law measures; judicial discretion