Правосвідомість покоління ровесників незалежності України: досвід глибинних інтерв’ю - Марусяк, Т. С.; Марусяк, Тетяна Сергіївна; Marusiak, Tetiana S. (Одеса, 2021)
У статті представлено результати якісного соціологічного дослідження ровесників незалежності України (квітень-червень 2021 р.); метод збору інформації – напівструктуроване інтерв’ю (n=22) (із метою виявлення рис та рівня їх правосвідомості). Правосвідомість – це особлива форма відображення правової дійсності, що є елементом суспільної, групової (в т.ч. колективної), індивідуальної свідомості, становить систему взаємопов’язаних елементів, які виражають знання, оцінку, погляди та уявлення суб’єктів про наявне та бажане право, є рушійною силою дій у правовому полі через формування мотивів та установок на певні моделі поведінки. У процесі дослідження структуру правосвідомості визначено як поєднання трьох компонентів (когнітивного, оцінного, поведінкового), на основі яких сформулювано індикатори в інструментарії. Отже, виявлено такі риси правосвідомості молодого покоління: 1) недостатній рівень правових знань для реалізації та захисту власних прав, особливо у разі їх порушення; 2) безкарність правопорушників, можливість уникнення покарання, бажання власної вигоди та збагачення визначаються як найважливіші причини порушення законодавства; 3) декларування власної законослухняної поведінки та переконання в тому, що інші закону не дотримуються; 4) низький рівень довіри про правових інституцій; 5) більшість респондентів зазначили, що за жодних обставин не змогли б порушити закон, адже є моральні цінності і переконання (совість), які їх стримують. Проте частина допускає таку можливість за певних умов: заради життя та здоров’я, швидкого вирішення питання (отримання паспорта), у разі недосконалості законодавства Нами зроблено висновок, що у правосвідомості молодого покоління простежуються певні вияви соціально-правового цинізму як деформації правосвідомості, уявлення про те, що інші порушують закон, переконання у тому, що для досягнення мети порушення закону є допустимим та у деяких випадках необхідним. Це може впливати і на формування власних мотивів та установок на моделі протиправної поведінки та сприйняття її як норми.

The article presents the results of a qualitative sociological survey of peers of Ukraine’s independence (April-June 2021); information collection method – semi-structured interview (n = 22) in order to identify the features and level of their legal consciousness. Legal consciousness is a special form of reflection of legal reality, which is an element of social, group (including collective), individual consciousness, is a system of interconnected elements that express knowledge, evaluation, views and ideas of the subjects about the current and desired law, and is the driving force of action in the legal field through the formation of motives and attitudes to certain patterns of behavior. In the course of the research, the structure of legal consciousness is defined as a combination of three components (cognitive, affective, behavioral), on the basis of which indicators are formulated in the toolkit. As a result, the following features of legal consciousness of the younger generation were identified: 1) insufficient level of legal knowledge to exercise and protect their rights, especially in case of violation 2) impunity of offenders, the possibility of avoiding punishment, desire for personal gain and enrichment declaring one’s own law-abiding behavior and at the same time believing that others do not follow the law, 4) low level of trust in legal institutions, 5)most respondents declared, that under no circumstances they will be able to break law, as there are moral values and persuasions (conscience) that restrain them. However, some assume such possibility at certain terms, in particular for the sake of life and health or rapid decision of question (for example, receipt of passport) or imperfect legislation. We concluded that in the legal consciousness of the younger generation there are certain manifestations of socio-legal cynicism as a distortion of legal consciousness, the idea that others break the law, the belief that to achieve the goal of breaking the law is acceptable and in some cases necessary. This can in some way affect the formation of their own motives and attitudes to the model of illegal behavior and its perception as the norm.
Марусяк Т. С. Правосвідомість покоління ровесників незалежності України: досвід глибинних інтерв’ю / Т. С. Марусяк // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 31. - С. 53-58. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i31.1003
Keywords: правосвідомість; деформації правосвідомості; молодь; правова соціалізація; соціологічне дослідження; інтерв’ю; legal consciousness; deformations of legal consciousness; youth; legal socialization; sociological research; interview; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES