The subsphere "Universum” – a conceptual field of the political metaphor in the Ukrainian and English - Кабанцева, Надія Вікторівна; Кабанцева, Н. В.; Kabantseva, N. V.; Kabantseva, Nadiia (Запоріжжя, 2020)
Статтю присвячено дослідженню політичної метафори субсфери «Універсум» як концептуального поля складової частини донорської сфери «Навколишній світ» на базі української та англійської мов. Концептуальні поля політичній метафорі на основі публіцистичного дискурсу української та англійської мов наповнені культурною та загальнолюдською специфікою. Людина моделює політичну реальність, проводячи аналогію зі світом живої та неживої природи. Об’єктивна просторова реальність субсфери «Універсум» включає метафори для позначення об’єктів та характеристик простору та руху, руху в просторі, сприйняття кольору, звуку та запаху, уподібнюючи об’єктивну просторову реальність об’єктам та суб’єктам політичних процесів. Представлена субсфера включає і описує явища політичного життя в образах, які є універсальними і можуть характеризуватись як діяльність людини. До особливостей субсфери «Універсум» як складової частини понятійного поля політичної метафори належить її неоднорідність, оскільки вона включає та описує явища політичного життя та діяльності в образах, що охоплюють параметри навколишнього світу. Субсфера «Універсум» є складовою частиною фундаментальної донорської понятійної сфери «Навколишній світ» на матеріалі української та англійської мов. У склад цієї субсфери входять явища зовнішнього світу, вони існують поза волею людини, на які вона може впливати опосередковано. Отже, субсфера «Універсум» складається із двох концептуальних полів: «Простір та рух» та «Сприймання навколишньої дійсності». Семантичне наповнення цих концептуальних полів поділено на фрейми в обох мовах дослідження. У статі представлений лінгво-когнітивні особливості політичної метафори субсфери «Універсум». Проаналізована частотність використання політичної метафори цієї субсфери на матеріалі обох мов дослідження, співвіднесено конотативне забарвлення субсфери «Універсум» та проведено порівняльний аналіз отриманих статистичних даних на матеріалі української та англійської мов.

The article is devoted to the study of the subsphere “Universum” as a conceptual field of political metaphor on the basis of the Ukrainian and English languages. The conceptual fields in the political metaphor on the basis of journalistic discourse of the Ukrainian and English languages are filled with cultural and universal specifics, where the person models a political reality. The objective spatial reality of the subsphere “Universum” includes metaphors for the designation of objects and characteristics of space and movement, movement in space, perception of color, sound, and scent, is likened to objects and subjects of political processes. The presented subsphere includes and describes the phenomena of political life in images that cover the parameters of the world, they are universal and can characterize both human activity. The specific features of the subsphere “Universum” as a conceptual field of a political metaphor are its heterogeneity, since it includes and describes the phenomena of political life in images that encompass the parameters of the surrounding world of the human. The subsphere “Universum” in the Ukrainian and English languages includes the fundamental donor conceptual sphere “Outworld”. The phenomena of the external world are included into this sphere, they exist beyond the will of the person, on which he can influence indirectly. Thus, the subsphere “Universum” consists of two conceptual fields: “Space and movement” and “Perception of surrounding reality”. The semantic filling of these conceptual fields is divided into frames in both languages of the given research. The investigation’s degree of study and the lingvo-cognitive features of the subsphere “Universum” are discovered. The frequency of using the metaphors in the political discourse of the presented subsphere and connotations’ correlation of the subsphere “Universum” is analyzed and the comparative analysis of the obtained results on the material of both languages of the research is given.
Субсфера «Універсум» – концептуальне поле політичної метафори в українській та англійскій мовах
Kabantseva N. V. The subsphere "Universum” – a conceptual field of the political metaphor in the Ukrainian and English / N. V. Kabantseva // Вісник Запорізького національного університету. Філологічні науки. - 2020. - № 1(I). - С. 69-73. DOI https://doi.org/10.26661/2414-9594-2020-1-1-10
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; концептуальне поле; політика; політична метафора; концептосфера; субсфера; універсум; conceptual field; politics; political metaphor; conceptosphere; subsphere; universum