Інвестиції в корпоративні права: господарськоправовий аспект - Шестакова, Юлія Дмитрівна (Одеса, 2023)
Дисертація є комплексним дослідженням питань щодо виокремлення й характеристики поняття та ознак інвестицій в корпоративні права, адже саме на сучасному етапі розвитку економіки України, в умовах воєнного стану та руйнувань вкрай важливим є формування господарського законодавства, яке сприяє залученню інвестицій, задля відновлення та підвищення ефективності вітчизняної економіки. Взагалі, інвестування є привабливим різновидом економічної активності, якому притаманне певне розгалужене нормативне спеціальне забезпечення та обʼєктно-субʼєктна характеристика. Воно може стосуватися умов та порядку відчуження майна, коштів, цінних паперів, які є складовими статутного капіталу та виразом корпоративних прав інвестора.

Корпоративне інвестування є одним із провідних інструментів у цьому контексті, адже за його допомогою створюються умови для залучення інвестицій у державі, без яких складно розраховувати на капіталовкладення в промисловість, що забезпечує обороноздатність, подолання наслідків війни та подальшого розвитку країни. Як інститут господарського права, саме право на корпоративні права, у тому числі через їхній інвестиційний зміст, складає усталену систему норм, яка потребує всебічного дослідження з метою вироблення дієвих засобів сприяння інвестиційної активності, привабливості та конкурентоздатності.

У дослідженні надано визначення права корпоративного інвестування як інституту господарського права, змістом якого є сукупність однорідних правових норм, які регулюють порядок та умови здійснення самостійної та/або спільної діяльності щодо реалізації (виникнення, зміни, припинення) 3 суб’єктивних корпоративних прав шляхом внесення інвестицій. Норми інституту права корпоративного інвестування опосередковують виникнення, зміну та припинення правовідносин обігу корпоративних прав з інвестиційною складовою, які визначають зміст корпоративних інвестиційних правовідносин і характеризують динаміку зазначеного інституту.

Уперше виокремлене інвестиційне акціонерне господарювання як набуття та здійснення вирішального впливу на акціонерне товариство, що має на меті покращення економічної спроможності такого товариства та досягнення його прогресивних виробничих результатів шляхом приросту акціонерного капіталу та долучення до бізнесу інвестиційно активних суб’єктів.

Виокремлено й надано поняття спільного інвестування в корпоративні права як різновиду господарських правовідносин, за якими два або більша кількість інвесторів на засадах рівності й добровільності здійснюють практичну реалізацію рішення щодо інвестування шляхом придбання та/або набуття корпоративних прав при створенні господарського товариства, що, залежно від ухвалення рішення щодо об’єкту інвестування, можуть мати майновий та/або немайновий характер.

З метою визначення змісту корпоративного інвестування, запропонована його класифікація в залежності від моменту розміщення його обʼєкту як пряме або первинне корпоративне інвестування – процедура щодо прийняття рішення двома або більшою кількістю інвесторів щодо придбання корпоративних прав у вигляді майнових та/або немайнових цінностей, які випущені в обіг уперше, що забезпечує виникнення довгострокового економічного інтересу у вигляді отримання прибутку та/або досягнення соціального, економічного, організаційного, екологічного ефекту; вторинне, або похідне корпоративне інвестування, ˗ як процедура купівлі-продажу (обміну) майнових та/або немайнових цінностей, які перебувають в обігу, з метою отримання прибутку та/або досягнення соціального, економічного, організаційного, екологічного ефекту.

Окрема увага приділяється субʼєктно-обʼєктній характеристиці інвестування в корпоративні права, зокрема надана класифікація зазначених субʼєктів, які поділяються на дві групи: перша – це юридичні та фізичні особи (інвестори), які є набувачами корпоративних прав на підставі договору з метою отримання прибутку; друга – юридичні особи будь-якої форми власності та організаційно-правової форми, які створені за рішенням юридичних та/або фізичних осіб і володіють їхніми корпоративними правами. Тобто субʼєкти, створені шляхом інвестування в корпоративні права, які: 1) створюються за рішенням юридичних чи фізичних осіб та/або за рішенням юридичних та фізичних осіб; 2) поділяються за формою власності на державні, комунальні, приватні, іноземні та змішані; 3) створюються за рахунок власного капіталу, запозичених коштів або на безкоштовних (безповоротних) засадах; 4) зобовʼязані сформувати статутний капітал, поділений на частки, права на яких оформлені у вигляді цінних паперів (акціонерні товариства), а також такі, що мають право на таку можливість (підприємства).

Удосконалено положення щодо обʼєктів корпоративних прав з інвестиційною складовою, які являють собою майно та/або майнові права та/або нематеріальні активи, які вносяться в статутний капітал корпоративних організацій різних форм власності (наприклад, у формі публічного майна), з метою здійснення інвестиційної діяльності в результаті укладання правочинів у письмовій, в тому числі електронній формі (деякі підлягають державної реєстрації), обіг яких здійснюється за визначеною нормами чинного законодавства процедурою. З метою усунення проблем у площині правозастосування і тлумачення правочину щодо оцінки, легалізації та заохочення внесків у вигляді інвестиційної складової в корпоративні права, вони мають розглядатися під кутом сприйняття корпоративної форми інвестування як предмету спеціального правового регулювання, зокрема у контексті організаційно-господарського, податкового, кредитного та іншого стимулювання з боку держави.

У дисертації виокремлені передумови інвестицій у корпоративні права, провідною з яких є інвестиційне планування як процес формування інвестиційної програми щодо конкретного обʼєкту інвестування (конкретної юридичної особи), який має стратегічний, поточний або оперативний характер, змістом якого є аналітично-розрахункові дані щодо умов існування субʼєкта господарювання на ринку, його конкурентоздатності, платоспроможності, з урахуванням оплатно-строкового характеру інвестування.

Надано авторське визначення порядку здійснення інвестицій у корпоративні права як інвестиційно-планової процедури щодо внесення (придбання) інвестиційних обʼєктів (майна та/або майнових прав) у статутні капітали юридичних осіб на підставі рішення інвесторів та/або шляхом інвестиційного придбання, що здійснюється з метою отримання прибутку та/або досягнення соціально-економічного ефекту.

Визначено розуміння інвестування в іноземні корпоративні права як програмної діяльності вітчизняних субʼєктів господарювання щодо прийняття та реалізації рішення стосовно вкладення майна та/або коштів в статутний капітал іноземної компанії на підставі дозвільного документу та аналізу інвестиційної привабливості іноземної країни, що здійснюється з метою отримання прибутку у вигляді дивідендів, відповідає державній економічній політиці та не суперечить публічному порядку.

Запропоновані підходи до запровадження іноземного досвіду правового стимулювання інвестицій у корпоративні права в національну правову систему: зокрема досвіду Польщі щодо тимчасового звільнення інвестора від сплати податку на нерухоме майно та надання пільг для оплати за електроенергію; Чехії щодо повного або часткового звільнення від податку на прибуток на строк до 10 років разом із державною підтримкою створення нових робочих місць або перекваліфікації працівників виробничих компаній; Бразилії щодо наявності спеціальних податкових стимулів для експортно- орієнтованих компаній у разі придбання ними основних засобів та устаткування.

Викладені в дисертації положення, висновки, пропозиції та рекомендації мають теоретико-прикладний характер і можуть бути використані у:

– науково-дослідній діяльності – для подальшого дослідження господарсько-правового аспекту інвестування в корпоративні права;

– правотворчості – для оновлення та вдосконалення господарського законодавства України, яким здійснюється правове регулювання інвестування в корпоративні права;

– правозастосовній діяльності – для вироблення роз’яснень з метою правильного та однакового застосування господарсько-правових норм у процесі визначення поняття та ознак інвестування в корпоративні права;

– навчальному процесі – для підготовки відповідних розділів підручників і навчальних посібників, викладання та вивчення навчальних дисциплін «Господарське право», «Контрактне право», «Інвестиційне право»; підготовці підручників, навчальних та навчально-методичних посібників, практикумів із зазначених дисциплін (Акт про впровадження результатів дисертації в освітній процес Національного університету «Одеська юридична академія» від 23 листопада 2023 р.; Акт про впровадження результатів дисертації в освітній процес Міжнародного гуманітарного університету від 28 листопада 2023 р.).
Шестакова Ю. Д. Інвестиції в корпоративні права: господарськоправовий аспект : дис…доктора філос. / Шестакова, Юлія Дмитрівна ; Національний університет «Одеська юридична академія» – Одеса, 2023. – 204 с.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; корпоративні права; господарський договір; приватне право; юридичні особи; правопорушення у відносинах корпоративного типу; суб’єкти господарської діяльності; об’єкти державної власності; спосіб захисту; господарське законодавство; корпоратизація; приватизація; експропріація; державний контроль; інвестиційні спори; захист прав інвесторів; corporate rights; business contract; private law; а legal entity; offenses in corporate-type relations; subjects of economic activity; objects of state property; method of protection; economic legislation; corporatization; privatization; expropriation; state control; investment disputes; protection of investors' rights