Теорія гейткіпінгу як контролю доступу до інформації у масовій комунікації: загальна характеристика - Грушевська Юлія Андріївна; Грушевська Ю. А.; Hrushevska, Yuliia A. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сьогодні у зв’язку із так званим алгоритмічним гейкіпінгом виникає загроза поширення дезінформації й фейків, оскільки тепер кожен із користувачів соціальних мереж є «мікро-гейткіпером», коли робить своїх друзів. В епоху інтернету аудиторія стала «вторинним гейткіпером», який фільтрує контент через репости та коментарі. Кожний власник смартфона – сам собі гейткіпер, ШІ аналізує вподобання й показує лише вподобане, створюючи «інформаційні бульбашки». Теорія контролю доступу описує потужний процес, за допомогою якого події висвітлюються засобами масової інформації, пояснюючи, як і чому певна інформація або проходить через «ворота», або закривається від уваги медіа. Тому важливо критично ставитися до новин, усвідомлювати хто і з якою метою вирішує, що одна новина важливіша за іншу.
Грушевська Ю. А. Теорія гейткіпінгу як контролю доступу до інформації у масовій комунікації: загальна характеристика. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 613-616. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33052
Keywords: масова комунікація; теорії масової комунікації; теорія гейткіпінгу; критичне мислення; медіаграмотність; журналістська етика та стандарти; mass communication; gatekeeping theory; critical thinking; journalistic ethics and standards