Письмова концентрація матеріалу справи та case management як напрямки адаптації цивільного процесу України до європейських стандартів у період воєнних та поствоєнних трансформацій - Полюк, Юлія Іванівна; Полюк, Ю. І.; Poliuk, Yuliia I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Одним із ключових напрямів адаптації цивільного процесу України до європейських стандартів у період воєнних та поствоєнних трансформацій є посилення ролі письмової концентрації процесуального матеріалу та активного судового керування справою. За умов війни й повоєнного відновлення саме здатність процесу забезпечити безперервність правосуддя, доступність судового захисту, передбачуваність процедур і розгляд справи упродовж розумного строку набуває не лише техніко-юридичного, а й системного правозабезпечувального значення. У такому контексті case management слід розуміти як модель активного процесуального керівництва справою, за якої суд забезпечує раннє окреслення меж спору, концентрацію доказового матеріалу, визначення процесуальної спрямованості подальшого руху справи, яка встановлює строки та послідовність вчинення процесуальних дій, запобігання непродуктивному затягуванню розгляду та збереження балансу між оперативністю і гарантіями справедливого суду.
Полюк Ю. І. Письмова концентрація матеріалу справи та case management як напрямки адаптації цивільного процесу України до європейських стандартів у період воєнних та поствоєнних трансформацій. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 187-191. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33036
Keywords: письмова концентрація матеріалу справи; case management; процесуальне керівництво справою; європейські стандарти правосуддя; адаптація цивільного процесуального права; written concentration of case material; procedural management of the case; European standards of justice; adaptation of civil procedural law