Вступне слово - Шепітько, В.; Шепітько, Валерій Юрійович; Shepitko, Valerii Yu. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У вступному слові висвітлено концептуальні напрями розвитку криміналістики в умовах цифрової трансформації суспільства, поширення технологій штучного інтелекту та виникнення нових глобальних загроз. Обґрунтовано необхідність переосмислення традиційних криміналістичних підходів з урахуванням змін у природі доказової інформації, зростання ролі цифрових слідів, електронних доказів, метаданих і автоматизованих засобів аналізу. Наголошено, що впровадження цифрових технологій має ґрунтуватися на принципах наукової обґрунтованості, процесуальної допустимості, об'єктивності та забезпечення прав людини. Особливу увагу приділено значенню міжнародного наукового співробітництва, розвитку криміналістичної методології та вдосконаленню криміналістичного забезпечення протидії кіберзлочинності, документування воєнних злочинів і забезпечення ефективного кримінального судочинства в умовах цифрової епохи.
Шепітько В. Вступне слово. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : зб. матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.)=Criminalistics of the Future: Digital Innovations, Artificial Intelligence, Global Challenges and Threats: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 5 June 2026) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 48-49. URL: https://doi.org/10.32837/11300.
Keywords: криміналістика; цифрова трансформація; цифрові докази; цифрові сліди; штучний інтелект; криміналістична методологія; кіберзлочинність; воєнні злочини; міжнародне співробітництво; кримінальне судочинство; criminalistics; digital transformation; digital evidence; digital traces; artificial intelligence; criminalistic methodology; war crimes; international scientific cooperation; criminal justice