Мобінг як різновид психологічного насильства в трудовому колективі - Качмар, О. В.; Качмар, А. В.; Kachmar, O. V. (My University, 2016)
У статті розглянуто різні види мобінгу, розкрито причини, механізми виникнення, здійснено короткий науковий екскурс до першоджерел проблеми, виокремлено наслідки, накреслено шляхи запобігання мобінгу й методи боротьби із цим деструктивним явищем. Як засвідчує аналіз міжнародного та вітчизняного досвіду, проблема мобінгу є надзвичайно складною для подолання, оскільки набуває розголосу тільки в крайніх виявах, а в інших випадках є досить прихованою, такою, що, як правило, не виноситься за межі соціальної групи чи колективу. Зроблено висновок, що в процесі подолання мобінгу потрібно здійснити аналіз та оцінити проблемну ситуацію, виявити жертв та ініціаторів мобінгу, обрати засоби подолання мобінгу, скласти план необхідних заходів і, нарешті, здійснити його реалізацію. Бажано також наприкінці критично оцінити свої дії та вчинки за підсумками подолання мобінгу.

В статье рассмотрены различные виды моббинга, раскрыты причины, механизмы возникновения, осуществлен короткий научный экскурс к истокам проблемы, выделены последствия, намечены пути предупреждения моббинга и методы борьбы с этим деструктивным явлением. Как показывает анализ международного и отечественного опыта, проблема моббинга является чрезвычайно сложной для преодоления, поскольку становится известной только в крайних проявлениях, а в других случаях остается достаточно скрытой, такой, что, как правило, не выносится за пределы социальной группы или коллектива. Сделан вывод, что в процессе преодоления моббинга нужно провести анализ и оценить проблемную ситуацию, выявить жертв и инициаторов моббинга, выбрать способы преодоления моббинга, составить план необходимых мероприятий и, наконец, осуществить его реализацию. Желательно также в конце критически оценить свои действия и поступки по итогам преодоления моббинга.

The article examines the different types of mobbing, reveals reasons, mechanisms of origin, made a brief excursion to the scientific sources problems singled consequences outlined ways to prevent and methods to combat this destructive phenomenon. As certifies analysis of international and domestic experience, the problem of mobbing is extremely difficult to overcome because acquires publicized only in extreme forms, while others are quite hidden, so that, as a rule, not be imposed beyond social group or team. It is concluded that in the process of overcoming mobbing need to analyze and assess a problematic situation, identify initiators mobbing, identify victims of mobbing, choose the means of overcoming mobbing, make a plan and the necessary measures finally make its implementation. Preferably, also, in the end take stock of their activities and actions to overcome the results of mobbing.
Качмар О. В. Мобінг як різновид психологічного насильства в трудовому колективі / О. В. Качмар // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 58-61.
Keywords: мобінг; вертикальний мобінг; горизонтальний мобінг; психологічний терор; моббинг; вертикальный моббинг; горизонтальный моббинг; психологический террор; mobbing; vertical mobbing; horizontal mobbing; psychological terror