Письмова мова та її значення для встановлення виконавців рукопису при розслідуванні злочинів, повʼязаних з організованою злочинністю - Десятник, Альона; Desiatnyk, Alona (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У статті розглянуто питання вивчення поняття письмової мови, формування навичок письма. Автором висвітлено сторони письмової мови та її вплив на виконавця рукопису. Зазначено поняття письмової мови індивіда, наведено ряд навичок мовлення, які відіграють головну та вторинну роль у процесі виконання рукописного тексту певною особою. Зазначено корисність комплексного дослідження ознак почерку (рухові навички) і ознак письмової мови (розумові навички). Статтею висвітлено можливості використання письмової мови у криміналістичній експертизі, а також визначено поняття ознак письмової мови. Автором зазначено класифікацію ознак письмової мови та їх вплив у встановлені автора (виконавця) рукопису, що розширює можливість надання правильного та обґрунтованого висновку експерта. The annotation. The article considers the study of the written speech concept, the formation of writing skills. The author highlights the aspects of written speech and their influence on the author of the manuscript. The concept of an individualʼs written speech is indicated, a number of speech skills are given, which play the main and secondary role in the process of realization of a handwritten text by a certain person. The benefit of a comprehensive study of handwriting features (motor skills) and written language speech (mental skills) is noted. The article elucidates the possibilities of using written speech in forensic examination, as well as defines the concept of features of written speech. The author indicates the classification of features of written speech and their influence in the determination of the author (performer) of the manuscript, which expands the possibility of providing a correct and reasonable expert conclusion.
Written language and its significance for establishing the investigation of crimes related to organized criminal activity
Десятник А. Письмова мова та її значення для встановлення виконавців рукопису при розслідуванні злочинів, повʼязаних з організованою злочинністю / // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 70-73. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31296
Keywords: рукопис; письмова мова; навички мовлення; ознаки письмової мови; manuscript; written speech; speech skills; organized criminal activity; features of written speech