Особливості міжнародного становища Молдови на сучасному етапі - Баканова, А. О.; Bakanova, A. O. (My University, 2015)
Приєднання Румунії до Європейського Союзу перенесло кордон ЄС до Молдови. ЄС довелось активно проводити курс на підтримку Молдови, але реформи рухаються повільно. Молдавська зовнішня політика після провалу «Меморандуму Козака» гойднулася убік Заходу. Формат переговорів по Придністров’ю був розширений в 2005 р. й став включати ЄС і США як спостерігачів. ЄС також запустив Місію по прикордонній допомозі (EUBAM). Росія стала більш відкрито підтримувати Придністров’я, що зробило малоймовірним вивід російських військ й прогрес у переговорах по конституційному статусу Придністров’я.
Баканова А. О. Особливості міжнародного становища Молдови на сучасному етапі / А. О. Баканова // Актуальні проблеми політики зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2015. – Вип. 55. – С. 89-97.
Keywords: Молдавська зовнішня політика; Придністров’я; Європейський Союз; Місія по прикордонній допомозі (EUBAM); конституційний статус Придністров’я; вивід російських військ; Молдавская внешняя политика; Приднестровье; Европейский Союз; Миссия по приграничной помощи (EUBAM); конституционный статус Приднестровья; вывод российских войск; Moldovan foreign policy; Transnistria; European Union; Border Assistance Mission (EUBAM); the constitutional status of Transdniestria; withdrawal of Russian troops