Пропозиційні моделі семантизації термінів журналістики у словниках галузі - Нарушевич-Васильєва, Оксана Вікторівна; Нарушевич-Васильєва, О. В.; Нарушевич-Васильева, Оксана Викторовна; Narushevych-Vasylieva, Oksana V.; Іващенко, Вікторія Людвігівна; Іващенко, В. Л.; Иващенко, Виктория Людвиговна; Ivashchenko, Viktoriia L. (Одеса : Астропринт, 2018)
Мета статті - виявити особливості семантизації термінів журналістики та розробити типологію її пропозіційних моделей у кореляції з типологією пропозиційних функцій. Як об'єкт обрано пропозиційні моделі семантизації журналістських термінів, зафіксованих в українськомовних словниках галузі, в їх кореляції з пропозиційними функціями. Предметом дослідження є віднаходження мінімальних інформаційних складових дефініцій понять журналістських термінів, лексікографованних в українських словниках, та їхня формалізація через конструювання моделей семантизації і пропозиційних функцій. Результатом проведеного дослідження є розроблення типології пропозіційних моделей семантизації термінів журналістики, зафіксованих в українських словниках. Зроблено висновок про те, що найтиповішими в словниках журналістських темінів є поліпропозиційні моделі семантизації, які можна схарактеризувати як такі, що увиразнюють одномісно-двомісні пропозиційні функції типу P1(X)+P2(Y, Z) та одномісно-багатомісні пропозиційні функції типу P1 (X) + P2 (Y, Z1, Z2, ...). Практична значимість наукової роботи полягає в тому, що її результати можуть бути використані в навчальних курсах "Основи термінознавства", "Лексикологія", "Лексикографія", а також під час укладання словників журналістських термінів.

Цель статьи - выявить особенности семантизации терминов журналистики и разработать типологию ее пропозициональных моделей в корреляции с типологией пропозициональных функций. В качестве объекта выбраны пропозициональные модели семантизации журналистких терминов, поданных в украиноязычных словарях отрасли, в их корреляции с пропозициональными функциями. Предметом исследования является установление минимальных информационных составляющих дефиниций понятий журналистких терминов, лексикографированных в украинских словарях, и их формализация через конструирование моделей семантизации и пропорциональных функций. в результате проведенного исследования разработани типология пропозициональных моделей семантизации терминов журналистики, зафиксированных в украинских словарях. Сделан вывод о том, что наиболее типичными в словарях журналистских теминов являются полипропозициональные модели семантизации, которые можно охарактеризовать как такие, которые подчеркивают одноместно-двухместные пропозициональные функции типа P1(X)+P2(Y, Z) и одноместно-многоместные пропозициональные функции типа P1(X)+P2(Y, Z1, Z2,…). Практическая значимость научной работы состоит в том, что ее результаты могут быть использованы в учебных курсах "Основы терминоведения", "Лексикология", "Лексикография", а также при составлении словарей журналистских терминов.

The purpose of the article is to edentify the features of the semantization of the journalistic terms and to develop a typology of its propositional models in correlation with the typology of propositional functions. As an object it has been chosen propositional models of semantization of journalistic terms presented in Ukrainian branch dictionaries in their correlation with propositional functions. The subject of the research is to find out minimum informational elements of the definitions of the concepts of journalistic terms lexicographically noted in Ukrainian dictionaries, and their formalization via constructing models of semantization and propositional functions. In the result of the study it has bee developed a typology of propositional models of semantization of journalism terms, recorded in Ukrainian dictionaries. It is concluded that the most typical in the dictionaries of journalistic temines are polypropositional semantization models, which can be characterized as those that emphasize single-double propositional functions of the type P1 (X) + P2 (Y, Z) and single-multiplace propositional functions of the P1 type (X) + P2 (Y, Z1, Z2, ...). The practical significance of the results of the research is that they can be used in the training courses "Fundamentals of Terminology", "Lexicology", "Lexicography", as well as in compiling dictionaries of journalistic terms.
Іващенко В. Л. Пропозиційні моделі семантизації термінів журналістики у словниках галузі / В. Л. Іващенко, О. В. Нарушевич-Васильєва // Мова. - 2018. - № 30. - С. 48-54.
Keywords: термін журналістики; пропозиційна модель; модель семантизації; монопропозиційна модель; поліпропозиційна модель; пропозиційна функція; термин журналистики; пропозициональная модель; модель семантизации; монопропозициональная модель; полипропозициональная модель; пропозициональная функция; journalistic term; propositional model; model of semantization; monopropositional model; polypropositional model; propositional function; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES