Інформаційно-аналітична система підтримка діяльності кафедри закладу вищої освіти : магістерська робота - Кульбабський Анатолій Миколайович (Одеса : НУ "ОЮА", 2024)
Кваліфікаційна робота студента 2-го курсу магістратури за спеціальності 124 «Системний аналіз». Світова пандемія, повномасштабна війна, вимушена міграція, глобалізація зумовлюють закономірні зміни в сучасній українській освіті. До дієвих інструментів її реформування належить інформаційно-аналітична система (ІАС), що забезпечує для закладу вищої освіти єдиний інформаційний простір і гарантує, що інформація буде доступна на всіх функціональних рівнях ієрархії та управління, у тому числі й для викладачів кафедри як структурного підрозділу ЗВО. Отож на часі – узагальнити результати наукових досліджень і запропонувати нові аспекти використання технологічної платформи ІАС для інтеграції та координації освітніх процесів, здійснюваних кафедрою, особливо в ході електронного навчання (e-learning). Об’єктом дослідження є інформаційно-аналітична система, що вможливлює опрацювання вихідної інформації та одержання якісно нового знання, а предметом – процеси впровадження web-орієнтованої ІАС управління діяльністю кафедри й навчальним контентом. Мета кваліфікаційної роботи полягала в теоретичному узагальненні впровадженої в освітній процес інформаційно-аналітичної системи управління діяльністю кафедри, установлення її ефективності. Для реалізації мети дослідження визначено поняття «інформатизація вищої освіти», «кафедра» й проаналізовано процеси менеджменту якості, що їх реалізує кафедра. Установлено види електронного навчального контенту, який входить до складу інформаційно-аналітичних систем управління. Виявлено специфіку впровадження web-орієнтованої ІАС управління кафедрою. З’ясовано особливості використання інформаційно-аналітичної системи діяльності кафедри. Проаналізовано основні аспекти розробки й упровадження ІАС для кафедри. The thesis of second-year master's specializes in "System Analysis" (124). The global pandemic, fullscale war, forced migration, and globalization dictate inevitable changes in modern Ukrainian education. An effective tool for its reformation is the information-analytical system (IAS), which ensures a unified information space for higher education institutions and guarantees information accessibility at all functional levels of hierarchy and management, including for the faculty department as a structural subdivision of higher education institutions. Therefore, it is timely to summarize the results of scientific research and propose new aspects of using the IAS technological platform for the integration and coordination of educational processes conducted by the department, especially during elearning. The object of study is the information-analytical system that enables the processing of initial information and the acquisition of qualitatively new knowledge, with the subject being the processes of implementing a web-oriented IAS for managing department activities and educational content. The goal of the thesis was the theoretical generalization of the implemented educational process information-analytical system for managing department activities, determining its effectiveness. To achieve this goal, the concepts of "informatization of higher education," "department" were defined, and quality management processes implemented by the department were analyzed. Types of electronic educational content included in the management information-analytical systems were identified. The specifics of implementing a web-oriented IAS for department management were discovered. The peculiarities of using the information-analytical system for department activities were clarified. The main aspects of developing and implementing IAS for the department were analyzed. I
Кульбабський А. М. Інформаційно-аналітична система підтримка діяльності кафедри закладу вищої освіти: магістерська робота / А. М. Кульбабський. – Одеса : НУ "ОЮА", 2024. – 75 с.
Keywords: ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА; КАФЕДРА; ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ; АНАЛІЗ ДАНИХ; УПРАВЛІННЯ; НАВЧАЛЬНИЙ КОНТЕНТ; NFORMATION-ANALYTICAL SYSTEM; DEPARTMENT; INFORMATION SUPPORT; DATA ANALYSIS; MANAGEMENT; EDUCATIONAL CONTENT