Баланс між безпекою та приватністю: цифровий контроль у воєнний час крізь призму міжнародного права прав людини - Ярмакі, Володимир Христофорович; Ярмакі, В. Х.; Yarmaki, Volodymyr Kh. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасну епоху цифрових технологій питання балансу між забезпеченням національної безпеки та захистом прав людини, зокрема права на приватність, стає критично важливим у контексті збройних конфліктів. Цифрові засоби збору, обробки й аналізу інформації значно розширили можливості державного контролю, одночасно підвищивши ризики для фундаментального права кожної людини на приватність. Право на приватність і захист персональних даних є невід’ємною частиною міжнародних стандартів прав людини. Держави мають дотримуватися міжнародних стандартів і механізмів прав людини, створюючи законодавчі та процедурні рамки для контролю за застосуванням цифрових технологій у сфері безпеки. Це забезпечить прозорість, пропорційність і доступ до ефективних засобів юридичного захисту та підтвердить відданість держав принципам невід’ємності прав людини навіть у екстремальних умовах.
Ярмакі В. Х. Баланс між безпекою та приватністю: цифровий контроль у воєнний час крізь призму міжнародного права прав людини. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 216-218. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33198
Keywords: міжнародне право; права людини; право на приватність; національна безпека; масовий цифровий нагляд; біометричні дані; збройний конфлікт; міжнародне право прав людини; принцип пропорційності; Європейський суд з прав людини; international law; human rights; the right to privacy; national security; mass digital surveillance; biometric data; armed conflict; international human rights law; principle of proportionality; European Court of Human Rights