Взаємодія слідчих підрозділів із органами державної митної служби в кримінальному провадженні щодо контрабанди - Дармопук, Едуард Валерійович; Дармопук, Е. В.; Darmopuk, Eduard V (Одеса : Фенікс, 2026)
Контрабанда є глобальним соціально-економічним феноменом, негативні наслідки якого виходять за межі фінансових збитків державі. Окрім несплати митних платежів, вона становить загрозу через незаконний обіг небезпечних речовин та предметів, що шкодять здоров’ю населення та екології. Відтак, боротьба з цим явищем є пріоритетом державної політики та реалізується через комплекс правоохоронних органів та їх підрозділів, відповідальних за превенцію, фіксацію та розслідування контрабандних операцій. Ефективність протидії транскордонній злочинності безпосередньо залежить від системної координації між правоохоронними та онтролюючими інституціями. Важливо зазначити, що слідчі підрозділи – це спеціалізовані структури в складі правоохоронних органів, які наділені владними повноваженнями щодо збирання доказів. Саме через діяльність слідчих реалізується правоохоронна функція держави у кримінальних провадженнях щодо контрабанди.
Дармопук Е. В. Взаємодія слідчих підрозділів із органами державної митної служби в кримінальному провадженні щодо контрабанди. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 553-556. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33282
Keywords: Державна митна служба; досудове розслідування; слідчі підрозділи; Державна прикордонна служба; State Customs Service; pretrial investigation; investigative units; State Border Service