Основні завдання інформатизації правоохоронної діяльності - Подобний, О. О.; Слатвінська, В. М. (My University, 2021)
Стаття присвячена питанню визначення основних завдань інформатизації правоохоронної діяльності. Констатовано, що постійно зростаючі інформаційні потоки вимагають і від працівників правоохоронних органів істотного підвищення оперативності та ефективності інформаційного забезпечення, що є можливим лише із застосуванням високих інформаційних технологій та шляхом інформатизації правоохоронної діяльності. Зазначено, що чинна система державних органів України та їх оперативних підрозділів, до обов’язків яких належить боротьба зі злочинністю, є громіздкою та неефективною. Оперативно-розшукову діяльність в Україні на цей час здійснюють одинадцять державних правоохоронних органів, а слідчу згідно зі ст. 216 КПК ‒ п’ять органів досудового розслідування. Зроблено висновок, що головними завданнями інформатизації правоохоронної діяльності на сучасному етапі розвитку системи пра воохоронних органів в Україні є: створення і сприяння нагромадженню інформації в базах даних за всіма напрямами їх діяльності; забезпечення оперативного доступу користувачів до баз даних безпосередньо з робочих місць правоохоронців; використання аналі тичних методів обробки інформації, ресурсів невідомчих інформаційних систем для забезпечення правоохоронної діяльності багато видовою інформацією; визначення перспективних напрямів і тенденцій розвитку сучасної злочинності; адаптація наявних положень тактики і методики розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сучасних умовах інформатизації; розробка, впровадження та використання спеціального програмного забезпечення.
Подобний О. О. Основні завдання інформатизації правоохоронної діяльності [ Електронний ресурс ] / О. О. Подобний, В. М. Слатвінська // Юридичний наук. електрон. журн. - 2021. - № 9 . - С. 180-182. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-9/43
Keywords: інформатизація; правоохоронна діяльність; інформаційна безпека; інформаційно-комунікативна діяльність; боротьба зі злочинністю