Забезпечення захисту інформації в банківській сфері : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека» - Закірко, Юрій Олегович (Одеса : НУ «ОЮА», 2024)
Кваліфікаційна робота на тему «Забезпечення захисту інформації в банківській сфері» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, за переліком посилань містить 21 літературне джерело. Робота виконана на 44 сторінках загального тексту та 35 сторінках основного тексту. Метою роботи є вивчення сучасних методів та підходів до забезпечення інформаційної безпеки в банківській сфері, аналіз потенційних загроз і вразливостей, а також розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності захисних систем. Особлива увага приділяється застосуванню інженерних заходів захисту, політикам доступу та методам криптографічного захисту даних. У рамках дослідження були систематизовані основні категорії загроз і розроблені методи їх нейтралізації, а також представлені кейс-стадії з аналізу реальних інцидентів безпеки в банківських установах. Була розроблена модель оцінки ризиків та система моніторингу вразливостей, що дозволяє оперативно реагувати на можливі кіберзагрози. Результати роботи можуть бути використані банківськими установами для удосконалення своїх систем інформаційної безпеки, підвищення рівня захисту клієнтських даних та фінансових активів. Рекомендації, розроблені в цій роботі, сприятимуть формуванню ефективних стратегій інформаційної безпеки, адаптованих до специфіки банківської діяльності. Можливими напрямками подальших досліджень є розробка автоматизованих систем раннього виявлення інцидентів безпеки, вивчення міжнародного досвіду в області кібербезпеки банківських систем та адаптація найкращих практик з міжнародних стандартів безпеки до умов України. The qualification work on the topic "Ensuring the protection of information in the banking sector" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, according to the list of references, contains 21 literary sources. The work was completed on 44 pages of the general text and 35 pages of the main text. The objective of this study is to examine contemporary methodologies and approaches to information security in the banking sector. This entails the analysis of potential threats and vulnerabilities, as well as the formulation of recommendations for enhancing the efficacy of security systems. Particular emphasis is placed on the utilisation of engineering security measures, access policies, and cryptographic data protection techniques. The study has sought to systematise the principal categories of threats and develop methods to neutralise them. Additionally, it has presented case studies of actual security incidents that have occurred in banking institutions. A risk assessment model and a vulnerability monitoring system have been developed that allows for a prompt response to possible cyber threats. The results of the work can be used by banking institutions to improve their information security systems, increase the level of protection of client data and financial assets. The recommendations developed in this paper will contribute to the formation of effective information security strategies adapted to the specifics of banking activities. Further research may be conducted in the following areas: the development of automated systems for the early detection of security incidents; the study of international experience in the field of cybersecurity of banking systems; and the adaptation of best practices from international security standards to the conditions of Ukraine.
Закірко Ю. О. Забезпечення захисту інформації в банківській сфері : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека». – Одеса : НУ «ОЮА», 2024. – 44 с.
Keywords: ТЕХНІЧНИЙ ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ; ІНФОРМАЦІЇ; БЕЗПЕКА ДАНИХ; АНАЛІЗ; БАНКІВСЬКА СФЕРА; СИСТЕМА; ВИТОК; TECHNICAL PROTECTION OF INFORMATION; INFORMATION; DATA SECURITY; ANALYSIS; BANKING; SYSTEM; LEAK