Використання е-технологій при здійсненні народного волевиявлення: конституційно-правове дослідження - Павзюк, Анатолій Анатолійович (Одеса, 2023)
Дисертація присвячена конституційно-правовому дослідженню використання е-технологій при здійсненні народного волевиявлення, розкриває потенціал і виклики забезпечення громадської участі в цифрову епоху. У роботі наголошується на важливості постійного діалогу між ученими, законодавцями, технологами і громадськістю, адже це сприяє кращому розумінню і вирішенню проблем, пов’язаних з використанням е-технологій у сфері народного волевиявлення. Дисертація також визнає потребу в подальшому розвитку інфраструктури і забезпеченні широкого доступу до Інтернету в Україні, щоб усі громадяни мали рівні можливості участі в електронному волевиявленні.

Дисертаційне дослідження пропонує аналіз різних аспектів використання е-технологій у здійсненні народного волевиявлення, зокрема з точки зору їх відповідності конституційним нормам і принципам, регулювання, виявлення проблем і визначення шляхів їх вирішення.

У першому розділі розглядаються теоретичні аспекти застосування е-технологій у контексті народного волевиявлення. Автор зосереджує увагу на визначенні теоретичних засад волевиявлення в епоху цифрових технологій, розбирає право на народне волевиявлення в сучасних умовах і аналізує розвиток основ народного волевиявлення в контексті е-технологій. Загалом подана дисертація становить собою ключовий аналіз ролі е-технологій у процесі народного волевиявлення і може стати фундаментом для майбутніх наукових розробок і практичних рішень у даному напрямі.

У другому розділі виконується конституційно-правовий аналіз застосування е-технологій у процесі народного волевиявлення. Автор вивчає конституційні засади демократії в контексті е-технологій, описує нормативне регулювання використання цих технологій в Україні та висвітлює особливості їх застосування при здійсненні народного волевиявлення. Важливою складовою дослідження є аналіз міжнародного досвіду використання е-технологій у процесі народного волевиявлення, що може стати основою для подальшої адаптації найкращих практик в Україні.

Третій розділ зосереджено на проблемах використання е-технологій у процесі здійснення народного волевиявлення в Україні. Автор аналізує існуючі виклики і пропонує шляхи їх вирішення, а також розробляє рекомендації щодо використання е-технологій у даному контексті. Дисертація сприяє розумінню того, як використання е-технологій може трансформувати процеси народного волевиявлення, зробити їх більш ефективними, доступними і прозорими, але водночас розкриває й ті проблеми, які можуть виникнути в означеному контексті.

Дисертація вперше в Україні пропонує комплексний аналіз використання е-технологій у процесі здійснення народного волевиявлення. Результати дослідження можуть бути корисними для законодавців, правозахисників, учених і всіх, хто зацікавлений у розвитку е-технологій та демократії в Україні.

Дослідження має суттєві теоретичну і практичну складові. З теоретичної точки зору воно розширює розуміння ролі е-технологій у сучасному процесі народного волевиявлення, показує їхній вплив на конституційні права громадян і демократичні процеси в Україні. З практичної точки зору рекомендації, що наведені в роботі, можуть сприяти вдосконаленню законодавчої та інституційної бази використання е-технологій при здійсненні народного волевиявлення. Крім того, пропонуються конкретні рішення щодо проблем, які виникають при використанні е-технологій у процесі здійснення народного волевиявлення, та розроблені стратегії подальшого вдосконалення їх використання з урахуванням конституційних принципів та забезпечення демократичної участі громадян у політичному житті України.

Особлива увага в роботі приділяється висвітленню недостатності законодавчої бази, проблемам цифрової нерівності, питанням конфіденційності й безпеки даних. Важливими є також практичні рекомендації, що формуються на основі дослідження. Пропонуються конкретні шляхи вирішення проблем використання е-технологій при здійсненні народного волевиявлення, включаючи законодавчі зміни, впровадження нових технологій, розвиток цифрової грамотності населення та забезпечення кібербезпеки.

Підкреслено, що інтенсивне використання е-технологій при здійсненні народного волевиявлення є не лише важливим елементом сучасної демократії, але й необхідним кроком на шляху до розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Завершуючи дисертацію, автор підсумовує, що використання е-технологій у здійсненні народного волевиявлення стає дедалі більш актуальним і неминучим у контексті глобалізації та цифровізації суспільства. У той самий час наголошується на тому, що впровадження цифрових технологій у сферу волевиявлення вимагає глибокого теоретичного розуміння технічної складової, правового регулювання та врахування специфіки національного контексту. У висновках підкреслюється, що подальше вивчення цієї теми є важливим для розвитку демократії в Україні й адаптації суспільства до викликів цифрової епохи.

У майбутньому робота може бути використана для вдосконалення конституційного законодавства, розробки політик цифрової демократії, підготовки наукових і освітніх програм, а також як інформаційний ресурс для громадськості та всіх зацікавлених сторін.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; е-технології; інформаційні технології; цифрова трансформація; електронне урядування; електронна демократія; виборче право; виборчий процес; права людини; права людини на місцевому рівні; громадянське суспільство; народовладдя; демократія; правова держава; e-technologies; information technologies; digital transformation; e-government; e-democracy; electoral law; electoral process; human rights; human rights at the local level; civil society; people's power; democracy; rule of la