"Геноцид": історія створення та утвердження у міжнародному праві - Куртинець , М. І.; Куртинец, М. И.; Kurtinets, M. I. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті констатує, що поняття, що широко використовується в сучасному міжнародному праві – «геноцид» (англ. genocide, фр. genocide, німец. Genozid, польс. ludobojstwо або genocyd), автором та розробником концепції якого є польський вчений Рафал Лемкін (Rafal або Raphael Lemkin) . Розроблена ним концепція даного поняття знайшла вираз у ряді публікацій та Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, прийнятій ГА ООН у 1948 р. Однак, дана конвенція є «неповною» у порівнянні з баченням Р. Лемкіна те проектом даної конвенції, з якого виключено деякі важливі елементи.
Куртинець М. І. "Геноцид": історія створення та утвердження у міжнародному праві / М. І. Куртинець // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 402-405.
Keywords: геноцид; genocide; міжнародне право; международное право; international law; злочини проти людяності; преступления против человечности; crimes against humanity