Філософські проблеми управління суспільством - Шатохін, А. М.; Шатохин, А. Н.; Shatokhin, A. M.; Вуйченко, М. А.; Vujchenko, M. A. (My University, 2018)
Управлінська діяльність відноситься до найдавніших проявів соціальних відносин і соціальної взаємодії людей. У статті проаналізовано основні філософські концепції щодо управління суспільством: від античності до сучасності. За минуле століття теорія і практика управління збагатилися оригінальними концепціями, теоріями, програмами, рекомендаціями менеджерів-практиків, економістів-теоретиків, соціологів, філософів, психологів. Велике значення приділяється філософському осмисленню управлінської діяльності, визначенню теоретико-методологічних принципів, сутності, цілей, критеріїв управління персоналом, а також прогнозування соціальних наслідків управлінських рішень, що приймаються. Підкреслено необхідність пошуку нових, нестандартних методів розв’язання управлінських завдань, вдосконалення теорії та практики управління як специфічного виду суспільних відносин.

Управленческая деятельность относится к наиболее ранним проявлениям социальных отношений и социального взаимодействия людей. В статье проанализированы основные философские концепции управления обществом: от античности до современности. За последнее столетие теория и практика управления обогатилась оригинальными концепциями, теориями, программами, рекомендациями менеджеров-практиков, экономистов-теоретиков, социологов, философов, психологов. Большое значение придается философскому осмысливанию управленческой деятельности, определению теоретико-методологических принципов, целей, сущности, критериев управления персоналом, а также прогнозированию социальных последствий принимаемых управленческих решений. Подчеркнута необходимость поиска новых, нетрадиционных методов решения управленческих задач, совершенствования теории и практики управления как особого типа общественных отношений.

Management activity refers to the earliest manifestations of social relations and social interaction between people. The article analyzes the main philosophical concepts on the management of society: from antiquity to modern times. Over the past century, the theory and practice of management gained original concepts, theories, programs, recommendations of practicing managers, economists-theorists, sociologists, philosophers, psychologists. Great importance is given to the philosophical comprehension of management activity, defined theoretic-methodological principles, the entity objectives, criteria, personnel management, and forecasting social consequences of management decisions, are accepted. Underlined the need to find new, unconventional methods of solving managerial tasks, improving the theory and practice of management as a specific type of public relations.
Шатохін А. М. Філософські проблеми управління суспільством / А. М. Шатохін, М. А. Вуйченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 121-124.
Keywords: філософія управління; менеджмент; управління персоналом; философия управления; менеджмент; управление персоналом; philosophy of management; management; human resources management