Особливості судового дискурсу у рішеннях Європейського Суду з прав людини - Ясніцька Г. В.; Ясніцька, Ганна В’ячеславівна; Yasnitska, Hanna V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Судовий дискурс у рішеннях ЄСПЛ є багатовимірним явищем, що поєднує юридичні, комунікативні та екстралінгвістичні аспекти. Його особливості проявляються у чіткій структурі судових рішень, специфічній мові, автентичних перекладах, складній аргументації та функціональній спрямованості. Рішення ЄСПЛ відіграють значну роль у формуванні єдиного європейського правового простору, забезпечуючи уніфікацію стандартів захисту прав людини і впливаючи на розвиток та системні зміни в національних правових системах.
Ясніцька Г. В. Особливості судового дискурсу у рішеннях Європейського Суду з прав людини. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 588-590. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33074
Keywords: судовий дискурс; ЄСПЛ; рішення суду; правова аргументація; прецедент; права людини; юридична мова; judicial discourse; European Court of Human Rights; court decisions; legal argumentation; precedent; human rights; legal language