Поняття шлюбу - Федорова, Валерія Валеріївна; Федорова, Валерия Валериевна; Fedorova, Valeriya V. (My University, 2017)
Стаття присвячена вивченню та аналізу питання щодо поняття шлюбу відповідно до теоретичних напрацювань науки сімейного права та сімейного законодавства України, перспективи розвитку законодавства в даному напрямку. Дослідження поняття шлюбу відбувалось на всіх етапах розвитку як цивілістичної науки загалом так і сімейного права зокрема. На кожному з етапів дослідження видатними вченимицивілістами переглядалась існуюча на той час концепція поняття шлюбу, давалось нове його тлумачення, відповідно до фактичних шлюбних відносин, що складались на певний час. У зв’язку із закріпленням в Сімейному кодексі України поняття шлюбу, вищевказане питання припинило бути об’єктом дослідження. Разом із тим, сучасні відносини між людьми вимагають від законодавця нових правових форм та механізмів реалізації таких відносин. У зв’язку з чим виникла потреба дослідити існуючи концепції правового розуміння шлюбу та можливості застосування їх надбань для нових форм закріплення відносин між людьми. Загалом, шлюб розуміють як союз, як статус, інститут особливого роду та як договір. Саме договірна концепція шлюбу є більш гнучкою та надає широкі можливості для опосередкування будь-яких виникаючих відносин між людьми.

Статья посвящена изучению и анализу вопроса о понятии брака в соответствии с теоретическими наработками науки семейного права и семейного законодательства Украины, перспективы развития законодательства в данном направлении. Исследование понятия брака происходило на всех этапах развития как цивилистической науки в целом, так и семейного права в частности. На каждом этапе исследования выдающимися ученымицивилистами пересматривалась существующая на то время концепция понятия брака, давалось новое его толкование, согласно фактических брачных отношений, которые складывались на определенное время. В связи с закреплением в Семейном кодексе Украины понятия брака, вышеуказанное вопрос перестал быть объектом исследования. Вместе с тем, современные отношения между людьми требуют от законодателя новых правовых форм и механизмов реализации таких отношений. В связи, с чем возникла необходимость исследовать существующие концепции правового понимания брака и возможности применения их достижений для новых форм закрепления отношений между людьми. В общем, брак понимают как союз, как статус, институт особого рода и как договор. Именно договорная концепция брака является более гибкой и предоставляет широкие возможности для правового закрепления любых возникающих отношений между людьми.

The article is devoted to the study and analysis of the question of the concept of marriage in accordance with the theoretical developments of science of family law and family law in Ukraine, perspectives of development of legislation in this area. The research of the concept of marriage took place at all stages of development like the civil law science in general and family law in particular. At each stage of the research a famous jurists review the marriage concept, which have existed at the particular time, and attempt to give a newone interpretation, according to the actual marriage relations, which have been formed at a certain time. In this regard, under the Family Code of Ukraine the concept of marriage, the above question has ceased to be an object of study. However, modern human relations require of new legal forms and mechanisms for the implementation of such a relationship. In general, marriage is understood as a union, as the status, the institution of a special kind, and as a contract. The contract concept of marriage is more flexible and provides ample opportunities for legal consolidation of any emerging relationships between people.
Федорова В. В. Поняття шлюбу / В. В. Федорова // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 23. – С. 62-66.
Keywords: шлюб; поняття шлюбу; ознаки шлюбу; шлюб як договір; договір як форма закріплення відносин між людьми; брак; понятие брака; признаки брака; брак как договор; договор как форма закрепления отношений между людьми; the marriage; the concept of marriage; the signs of marriage; marriage is a contract; the contract as a form of consolidation of relations between people