Еволюція виборчої системи Республіки Польща: причини та наслідки - Рибачок, С. Л.; Рыбачок, С. Л.; Rybachok, S. L. (Одеса, 2017)
Стаття присвячена дослідженню еволюції виборчої системи Польщі. З’ясовано, що особливим елементом такої еволюції є механічний ефект, який відображається в застосуванні дискримінаційних виборчих квот відносно малих партій. Водночас застосування пропорційної виборчої системи в останніх чотирьох виборчих циклах із використанням виборчої квоти Д’Онта сприяли витісненню з парламенту мало впливових партій, що, у свою чергу, призвело до штучного укрупнення основних політичних акторів і як наслідок – до стабільного функціонування парламенту.

Статья посвящена исследованию эволюции избирательной системы Польши. Выяснено, что особым элементом такой эволюции является механический эффект, который отображается в применении дискриминационных избирательных квот относительно малых партий. В то же время применение пропорциональной избирательной системы в последних четырех избирательных циклах с использованием избирательной квоты Д’Онта способствовало вытеснению из парламента маловлиятельных партий, что, в свою очередь, привело к искусственному укрупнения основных политических акторов и как следствие – к стабильному функционированию парламента.

The article deals with the evolution of the electoral system of the Republic of Poland. It was identified that mechanical effect plays special role in the Polish electoral system. It is reflected by the use of discriminatory electoral quotas to displace small parties. On the other hand, the application of the proportional representation system in the past four election cycles using D’Hont electoral quotas contributed to the displacement of non-influential parties, which led to artificial enlargement of the main political actors and, consequently, to stable functioning of the Parliament.
Рибачок С. Л. Еволюція виборчої системи Республіки Польща: причини та наслідки / С. Л. Рибачок // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – C. 35-39.
Keywords: виборча система; виборчі квоти; Республіка Польща; партії; избирательная система; избирательные квоты; Республика Польша; партии; electoral system; electoral quotas; Republic of Poland; parties