The integration of gratitude communicative moves into english literary dialogue discourse - Kivenko, Inna; Ківенко, Інна Олександрівна (Одеса, 2018)
Стаття присвячена конверсаційному аналізу подяки як комунікативного ходу у сучасному англомовному літературному дискурсі. Матеріалом дослідження слугували фрагменти сучасних англомовних романів. Вибірка склала 1600 мовленнєвих епізодів, в яких персонажі висловлюють подяку. В дослідженні було використано метод конверсаційного аналізу, який уможливив окреслення схем моделювання комунікації та описання закономірностей міни мовленнєвих ходів, які включають вираження подяки, а також поведінку коммунікантів. Теоретичні передумови дослідження передбачають визначення конверсаційного аналізу як емпіричного методу вивчення діалогічної мови та окреслити різницю між поняттями хід, крок, суміжна пара, секвенція, мовленнєвий обмін та мовленнєвий епізод. Приймаючи до уваги погляди різних вчених, авторка пропонує базові комунікативні моделі вираження подяки в комунікативному обміні. Найбільш поширена схема розгортання подяки складається з двох ходів: стимул - подяка. На думка авторки, можливо виділити дві трикрокові моделі вираження подяки, в яких остання може функціонувати або як реагувальний комунікативний хід, або як хід-післямова. Перший варіант трикрокової моделі розгортається за наступною схемою: стимул - подяка - післямова, - в якій останній хід номінує можливий Стаття присвячена конверсаційному аналізу подяки як комунікативного ходу у сучасному англомовному літературному дискурсі. Матеріалом дослідження слугували фрагменти сучасних англомовних романів. Вибірка склала 1600 мовленнєвих епізодів, в яких персонажі висловлюють подяку. В дослідженні було використано метод конверсаційного аналізу, який уможливив окреслення схем моделювання комунікації та описання закономірностей міни мовленнєвих ходів, які включають вираження подяки, а також поведінку коммунікантів. Теоретичні передумови дослідження передбачають ви- значення конверсаційного аналізу як емпіричного методу вивчення діалогічної мови та окреслити різницю між поняттями хід, крок, суміжна пара, секвенція, мовленнєвий обмін та мовленнєвий епізод. Приймаючи до уваги погляди різних вчених, авторка пропонує базові комунікативні моделі вираження подяки в комунікативному обміні. Найбільш поширена схема розгортання подяки складається з двох ходів: стимул - подяка. На думка авторки, можливо виділити дві трикрокові моделі вираження подяки, в яких остання може функціонувати або як реагувальний комунікативний хід, або як хід-післямова. Перший варіант трикрокової моделі розгортається за наступною схемою: стимул - подяка - післямова, - в якій останній хід номінує можливий

The given article reports on the results of Conversation Analysis application to Gratitude Communicative Move. The corpus of con- versational data used for the research has been selected from modern English Literary Discourse. The data comprises 1600 commu- nicative exchanges in which characters express Gratitude. Conversation Analysis application has enabled the author to focus on the linguistic aspect of Gratitude turn-taking. This paper reports on the social aspect of Gratitude turn-taking and the pragmatic goals of its participants. The article provides a theoretical background for gratitude Conversation Analysis as the empirical research method of dialogic speech. It provides a detailed survey on such linguistic concepts as communicative move, communicative turn, adjacency pair, sequence, communicative exchange and speech episode. Taking into consideration the viewpoints of various linguists concern- ing the nature of Gratitude and her own observations over the conversational data, the author offers basic communicative patterns of Gratitude utterances in a communicative exchange. The most commonly used one consists of two moves and develops according to the following scheme: stimulus - Gratitude. As it has been experimentally proved, Gratitude can occur in three-move patterns as well, functioning as either a responding communicative move or as a follow-up move. From the author's viewpoint, there are two patterns of three-move exchanges that include Gratitude. One of them comprises the following communicative moves: stimulus - Gratitude - follow-up. Another three-move exchange pattern develops according to the following pattern: stimulus - response - fol- low-up Gratitude. Moreover, it has been established that Gratitude cues can be parts of four-move exchanges. Their speech realiza- tion unfolds according to the following pattern: stimulus - response - follow-up Gratitude - follow-up. Also, a tendency has been registered: Gratitude utterances can start a communicative move, thus, functioning as an initiative communicative move.
Kivenko, Inna. The integration of gratitude communicative moves into english literary dialogue discourse / I. Kivenko // Одеський лінгвістичний вісник. – 2018. – Вип. 11. – С. 37-43. DOI https://doi.org/10.32837/2312-3192-2018-11-37-43
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Подяка; конверсаційний аналіз; комунікативний хід; комунікативний крок; комунікативний обмін; міна комунікативних ходів; Gratitude; conversation analysis; communicative move; communicative turn; communicative exchange; turn-taking