Запровадження міжнародних антикорупційних стандартів у національне законодавство України - Сергєєва, Т.; Serhieieva, T. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена дослідженню законодавства України у сфері протидії корупції. Виявлено, що чинне законодавство лише частково враховує положення міжнародних антикорупційних договорів, стороною яких є Україна. Ряд питань залишаються лише частково врегульованими або взагалі неврегульованими. Зазначено, що корупція деструктивно впливає на розвиток суспільства. Спонукає нашу країну до активної боротьби з корупцією здійснення міжнародного співробітництва у цій сфері. Зроблено акцент на співпраці України з Радою Європи й структурами Організації Об’єднаних Націй у сфері боротьби з корупцією. Підкреслено значення для України Цивільної конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією та проаналізовано основні моменти виконання Україною положень міжнародної угоди. Зазначено, що з метою виконання та імплементації норм міжнародного права щодо протидії корупції в Україні впроваджується та вдосконалюється власна система антикорупційного законодавства. Проаналізовано норми щодо вдосконалення адміністративної та кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення. Закони й підзаконні акти в цій сфері значним чином зазнали змін внаслідок міжнародного впливу на Україну міжнародних організацій із приводу впровадження антикорупційних заходів та їх виконання. Приділено увагу захищеності господарської діяльності й створенню сприятливого середовища для ведення підприємницької діяльності у світлі добросовісного виконання приписів антикорупційного законодавства всіма суб’єктами різних видів правовідносин. Запропоновано використати досвід зарубіжних країн щодо створення дієвого національного механізму протидії корупції. Варто створити в Україні єдиний централізований орган із боротьби з корупцією, який не дублюватиме функції ряду державних органів із протидії корупції. Доцільно, щоб такий орган займався питаннями розслідування фактів корупції, ускладнених іноземним елементом. Зазначено, що нині українське антикорупційне законодавство ще має бути переглянуте у світлі базових положень міжнародних документів, що удосконалить чинне законодавство.

The article is devoted to the study of Ukrainian legislation in the field of anti-corruption. It was found that the current legislation only partially takes into account the provisions of international anti-corruption agreements to which Ukraine is a party. A number of issues remain only partially settled or not settled at all. It is noted that corruption has a destructive effect on the development of society. Encourages our country to actively fight corruption, in particular, through international cooperation in this area. Emphasis is placed on Ukraine’s cooperation with the Council of Europe and United Nations structures in the fight against corruption. The importance of the Council of Europe Civil Convention against Corruption for Ukraine was emphasized and the main points of Ukraine’s implementation of the provisions of the international agreement were analyzed. It is noted that in order to implement and enforce the norms of international law on combating corruption in Ukraine, its own system of anti-corruption legislation is being introduced and improved. The norms on improving administrative and criminal liability for corruption offenses are analyzed. Laws and by-laws in this area have undergone significant changes due to the international influence of international organizations on Ukraine regarding the implementation of anti-corruption measures and their implementation. Attention is paid to the protection of economic activity and the creation of a favorable environment for doing business in the light of conscientious compliance with the requirements of anti-corruption legislation by all parties to various types of legal relations. It is proposed to use the experience of foreign countries to create an effective national mechanism for combating corruption. It is necessary to create a single centralized anticorruption body in Ukraine, which will not duplicate the functions of a number of state anti-corruption bodies. It is advisable that such a body should deal with the investigation of corruption complicated by a foreign element. It is noted that today the Ukrainian anti-corruption legislation has yet to be revised in the light of the basic provisions of international documents, which will improve the current legislation.
Сергєєва Т. Запровадження міжнародних антикорупційних стандартів у національне законодавство України / Т. Сергєєва // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 132-138.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; corruption; international legal mechanism; international cooperation; anti-corruption legislation; implementation; корупція; міжнародно-правовий механізм; міжнародне співробітництво; антикорупційне законодавство; імплементація