Передумови продовження портової реформи - Котлубай, В. О.; Kotlubay, V. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
Україна є єдиною серед країн СНД, де реформування портового сектора здійснюється повільними темпами і де найдовше використовувалася державна модель управління портом, при якій всі аспекти його діяльності контролювалися державою. Відсутність достатньої уваги з боку уряду до потреб портової галузі, і в зв’язку з цим, відповідно, відсутність необхідних реформ стало однією з причин, чому Україна почала втрачати свої позиції на ринку світової морської торгівлі, відбулася часткова переорієнтація вантажопотоків, що проходять тепер в обхід території, це знизило можливість України конкурувати з іншими морськими державами. Автор статті вважає, що необхідно внести зміни до Закону України «Про морські порти України» стосовно пільгового режиму передачі у концесію інвесторам майна, що орендується. Доцільно розглянути питання щодо можливості отримання частини коштів від портових зборів у місцеві бюджети з метою їх заінтересованості у розвитку портів. Необхідно повернути до правового поля рибні та річкові порти.
Котлубай В. О. Передумови продовження портової реформи / В. О. Котлубай // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 408-410.
Keywords: портова реформа; реформування портового сектора України; державна модель управління портом; портовая реформа; реформирование портового сектора Украины; государственная модель управления портом; port reform; the reform of the port sector in Ukraine; State model of port management